Losonczi Dávid világbajnoki bronzérmes!

Akadémiánk ösztöndíjas növendéke, Losonczi Dávid a 87 kilogrammosok között bronzérmet nyert vasárnap a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság második, kötöttfogású versenynapján, amelyen világbajnoki ezüstérmesünk, Szőke Alex (97 kg), valamint Eb-másodikunk, Váncza István (67 kg) kiesett.

Az U23-as vb-második Losonczi Dávidot szombaton csak a szerb színekben versenyző világ- és Európa-bajnok Zurabi Datunasvili tudta megállítani az elődöntőben, így az ESMTK-KIMBA fiatalja vasárnap este a bronzcsatában szerepelt.

„Ha úgy birkózom, mint az első három meccsemen, akkor nem lesz gond” – nyilatkozta szombaton Losonczi.

S bizony, úgy birkózott a svédek világbajnoki ezüstérmese, Eb-harmadikja, Alex Kessidis ellen! Középen el-eltologatta magától riválisát, majd megindult, és kitolta a szőnyegről (1:0). Egyből jött a válasz, Kessidis a zónán kívülre dobta Losonczit, ezzel fordított (1:2). A magyar még egyszer kitolta a svédet (2:2) – Kessidis edzője challenge-dzset kér, hibásan, tehát a versenyzője egypontos hátrányba került (3:2). Gyönyörű Losonczi-levitel következett két pontért (5:2), kiemelte Kessidist, ám a zónán kívülre érkezve magára dobta – a bírók némi tanácskozást követően ezért az akcióért újabb egy pontot adtak Losonczinak (6:2), mondván, ő indított, és a riválisa érkezett elsőként a szőnyegen kívülre. A második menetben taktikusan és rendkívül energikusan birkózott a magyar fiú, aki az előnyét megőrizve 6:2-re diadalmaskodott, így a dobogó harmadik fokára állt.

„Kótyagosan ébredtem, a bemelegítés sem ment jól, viszont a taktikát – noha kevésbé domináltam, mint szerettem volna – nagyjából be tudtam tartani. Csak egyszer hibáztam, abból eldobott, szerencsére sikerült fordítanom. Az egész vébét tekintve ez volt az első felnőtt-világversenyem, bronzérmet vihetek haza, úgyhogy elégedett vagyok” – értékelt boldogan Losonczi Dávid.

A vasárnap bemutatkozó fiataljainknak nem úgy alakult a verseny, ahogyan azt eltervezték. A világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg) a grúz Georgi Meliát még könnyedén verte, ám az elődöntőért meglepetésre simán, technikai tussal kikapott a komolyabb eredményekkel eddig nem rendelkező azeri Arif Niftullayevtől. A budapesti Eb-n második Váncza István (67 kg) 5:0-ra is vezetett Amantur Iszmajlovval szemben, ám a kirgiz csípődobással, fordított emeléssel és megnyert challenge-dzsel fordított, és végül 9:7-es sikert ért el.

Írta: K. B.
Fotó: Losonczi szombaton, a világbajnoki elődöntőben (MTI)