Losonczi Dávid vb-döntőbe jutott és olimpiai kvótát szerzett

Ösztöndíjasunk, a kötöttfogású 87 kilogrammos Losonczi Dávid parádés birkózással bejutott a belgrádi Stark Arénában zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőjébe, ezzel megszerezve a magyar birkózósport második párizsi kvótáját.

Sokat várhattunk a tavalyi világbajnokság harmadik helyezettjétől, az U23-as Európa-bajnok Losonczi Dávidtól (87 kg), hiszen az áprilisban Eb-győztes Takács István elleni válogatóküzdelemből ő jött ki győztesen. S nem akárhogyan, a legfontosabb állomáson, a Budapesten rendezett, kifejezetten erős mezőnyt felvonultató Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen egy versenyzőt leszámítva mindenkit technikai tussal utasított maga mögé, riválisai pontot sem csináltak rajta.

A nyitó mérkőzésében nem csalódhattunk. Amolyan bemelegítésként, a 16 közé jutásért az U23-as Ázsia-bajnoki ezüstérmes kirgiz Azat Szalidinovval küzdött, két pörgetéssel, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel és levitellel 3:51 perc alatt, 8:0-ra, technikai tussal nyert.

Hiába az Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérem, csak néhány másodperccel járt jobban az azeri Islam Abbasov, akit öt kitolással, egy-egy passzivitási ponttal és dobással, 4:02 perc alatt ugyancsak technikai tussal, 8:0-ra legyőzött.

Az egyéni indulóként szereplő világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Kiril Maszkevics állt birkózónkkal szemben az elődöntőért. Losonczi hatalmas, négypontos szaltóval indított, amire feltehetően Maszkevics sem számított. A nekünk ítélt passzivitási ponttal 5:0-s előnnyel zárhattuk a menetet.

A második felvonásban megítélték a Losonczi ellen szóló első pontot ezen a világbajnokságon, passzivitás miatt járt Maszkevicsnek, aki így lentről próbálkozhatott, de amikor meg akarta emelni a magyart, lefordult az emelésből, és kitolta a fehéroroszt. Az óra csak pörgött, Maszkevics megmozdítani is alig tudta izomkolosszusunkat, Losonczi Dávid tehát 6:1-es sikerrel bejutott a szombat délutáni elődöntőbe, amelyben az ukránból lett bolgár Európa-bajnok Szemen Novikovval küzdött meg.

„Még magamat is megleptem azzal, hogy sikerült eldobnom Maszkevicset az elején. Némiképp az is meglepett, hogy a második menetben engem küldtek le passzivitás miatt, ez azért ritkán fordul elő, viszont örülök annak, hogy ebből is én jöttem ki jól, macskaügyességgel védekeztem. Nagyon boldog vagyok, egyetlen lépésre van Párizs, úgyhogy megteszek mindent” – fogalmazott Losonczi Dávid a negyeddöntőt követően.

Novikovot épp a budapesti Polyák Imre–Varga János-emlékverseny döntőjében verte meg 2:10 perc alatt. Nos, Novikov ezúttal három másodpercig tovább bírta: Losonczi négypontos dobással, kontraakcióval, intéssel, passzivitási ponttal és megnyert challenge-dzsel 2:13 perc alatt technikai tussal, 10:0-ra diadalmaskodott, ezzel megszerezte a magyar birkózósport második olimpiai kvótáját a 2024-es játékokra, és bejutott a vasárnap esti döntőbe, amelyben a török Ali Cengiz lesz az ellenfele, akit Takács István legyőzött az áprilisi, zágrábi Eb döntőjében.

„Őszintén nem tudom, hogy a kvótának vagy a világbajnoki döntőnek örülök jobban! Mérhetetlenül boldog vagyok, köszönöm mindenkinek! Vasárnap ugyanaz várható tőlem, mint eddig, le fogom győzni Ali Cengizt!” – fogalmazott Losonczi Dávid boldogan az elődöntőt követően.

Dávidnak a mintegy 80 fős KIMBA-táborral együtt a helyszínen szurkolt akadémiánk alapítója, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd is.

Írta: K. B.
Fotó: R. T.