Losonczi bronzmeccses a felnőtt-vb-n!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ösztöndíjasa, Losonczi Dávid (87 kg) fantasztikus menetelés után a bronzmeccsig jutott szombaton, a belgrádi felnőtt-világbajnokság nyitó napján.

U23-as világbajnoki ezüstérmesünk, Losonczi Dávid bebizonyította, méltán viseli ő a címeres mezt a legkeményebb hazai súlycsoportban. Sportolónk a selejtezőben a románok Eb-ezüstérmesét, Nicu Samuel Ojogot verte 5:1-re, majd még nagyobb fölényű, 10:0-s vezetésnél tusgyőzelmet ért el az Ázsia-bajnoki ezüstérmes Kim Dzsin Hjok ellen. Aztán jött az Ázsia-bajnok kazah, Nurszultan Turszinov, aki ellen szintén rendkívül energikusan birkózott, és 12:3-ra diadalmaskodott.

Losonczi a felkészülési időszakban mindkét nívós nemzetközi versenyt megnyerte, az egyiket ráadásul 97 kilóban. Nagy kérdés volt, hogy a világbajnokságon is tudja-e ugyanazt a formát hozni.

„Úgy tűnik, sikerült, és ennek nagyon örülök, végig magabiztos voltam. A döntőbe jutásért a világ- és Európa-bajnok szerbbel, Zurabi Datunasvilivel birkózóm. Nagyon kemény meccsre számítok, s arra, hogy picit »felé billen a szőnyeg.« Igyekszem kiegyenlíteni a mérleg nyelvét, mindet megteszek azért, hogy vébédöntőbe jussak!” – nyilatkozta Losonczi a negyeddöntő után.

Datunasvili viszont már túl nagy falatnak bizonyult. Dobással, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel 4:1-re vezetett, és Dávid egy levitelt még végre tudott hajtani, ez kevés volt a fordításhoz, 4:3-as vereséget szenvedett, így vasárnap este a bronzéremért küzdhet.

„Ha úgy birkózom, mint ma, akkor nem lesz gond. A világbajnoki címért jöttem, és úgy érzem, mindent meg is tettem érte, így szomorú vagyok, hogy nem jött össze. Majd jövőre!”

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Losonczi Dávid mérkőzései
Selejtező:
Losonczi Dávid–Nicu Ojog (román) 5–1
Nyolcaddöntő: Losonczi Dávid–Kim Dzsin Hjok (dél-koreai) tus 10–0-nál
Negyeddöntő: Losonczi Dávid–Nurszultan Turszinov (kazah) 13–3
Elődöntő: Zurabi Datunasvili (szerbiai)–Losonczi Dávid 4–3

Írta: K. B.
Fotó: AFP, archív