Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes!

Mint ismert, a Lőrincz fivérek már azzal sporttörténelmet írtak, hogy mindketten érmet nyertek Tokióban. Ők a tizenegyedik magyar sportoló testvérpár, amelynek tagjai nyári olimpián dobogóra állhattak, de az első, amelynek a sikerei egyéni sportág egyéni számában születtek. Két aranyra természetesen szintén nem volt példa, ha pedig a birkózásra szűkítünk, akkor legutóbb közel három évtizede, az 1992-es barcelonai játékokon győzött két honfitársunk a szőnyegen Repka Attila és Farkas Péter személyében. Az immár olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg) keddi diadala után szerdán öccse, Lőrincz Viktor (kf, 87 kg) próbálkozott meg a bravúrral, a világ- és Európa-bajnok, olimpiai második ukrán Zsan Belenjuk felülmúlásával. Eb-győztes, vb-2. és -3., ötkarikás 5. honfitársunknak mindez korábban még nem sikerült, és mint kiderült, most Tokióban sem. Uralta az első menetet, intéssel vezetést szerzett, ám lentről nem jött össze az akció. Szünet után is dominált, a vezetőbíró újra az ukrán sztár figyelmeztetését javasolta, de a másik két bíró nem járult hozzá. Ehelyett visszaintés jött, majd két pörgetés, így végül Belenjuk 5–1-re győzött. Lőrincz Viktornak maradt tehát a csodásan csillogó ezüstérem, pályafutása egyik csúcsa.

„Szerettem volna nyerni, úgyhogy most csalódott vagyok, holnap már nyilván másképp fogom érezni. Az volt a taktika, hogy állásból elfárasztom, s készültem a lenti támadásaira, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült kivédekezni. Rióból ötödikként jöttem haza, azóta azért dolgoztam, hogy itt, Tokióban érmet szerezzek. Azért jó érzés, hogy ez sikerült, s persze az, hogy Tomi nyert. A vége nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de örülök, hogy hazavihetem az ezüstérmet a kislányomnak” – fogalmazott az M4 Sportnak a Budapesti Honvéd SE 31 éves kiválósága.

A magyar birkózóválogatott tehát egy arany- és egy ezüstéremnél, valamint egy ötödik helynél jár Tokióban, a vb-3. Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) pénteken és szombaton javíthat tovább a már így is nagyszerű mérlegen, súlycsoportja sorsolására csütörtökön kerül sor.