Közös erővel újabb értéket teremtenénk a világban – Hegedüs Csaba

Volt egyszer egy sportiskola. Nagyon sikeres, legendás birkózó-sportiskola. A Mr. Tus, amelyet 2001-ben alapított a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) akkori elnöke, a Magyarország századik olimpiai bajnoki címét szerző Hegedüs Csaba. A világraszóló eredmények receptje tehát adott, és a Tuskirály is segít abban, hogy a Mr. Tus filozófiája megjelenjen a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) működési elveiben, és páratlan egyveleget alkotva, leendő olimpiai, világ- és Európa-bajnokok jövőjét alapozza meg.

Hegedüs Csaba méltán lett a hazai sportélet egyik legnagyobb ikonja: az 1971-es szófiai világbajnokságon 23 évesen úgy aratott diadalt a kötöttfogású 82 kilogrammosok között, hogy az összes mérkőzését tussal nyerte – azóta becézik őt Tuskirálynak. Egy évvel később, a müncheni olimpián megszerezte Magyarország 100. olimpiai bajnoki címét, majd Európa-bajnok lett 1976-ban, Leningrádban, nem sokkal később – immár a 90 kilósok mezőnyében – 1977-ben, Bursában .

Tizenegy évig volt a válogatott szövetségi kapitánya; ez idő alatt Kocsis Ferenc, Növényi Norbert és Sike András is olimpiai bajnok lett. Mesteredzői címet kapott, 1989-ben az MBSZ alelnökévé, majd 1992-ben annak elnökévé választották. 

Öt évvel ezelőtt, 2015-ben 23 év után távozott az elnöki székből, Németh Szilárd vette át a helyét.

„Azóta kicsit eltávolodtam a birkózástól, ennek ellenére Szekeres István barátommal megbeszéltük, hogy a segítségével könyvet írok a hetvenedik születésnapomra. A Mr. Tus-tankönyv sokoldalúan mutatja be ezt a fantasztikus sportágat, amely csak látszatában szól az izmok csatájáról: valójában folyamatosan fejleszti az akaraterőt és a személyiséget, nagy mentális igénye van. Immár hatvannégy éve foglalkozom a birkózással, de még napjainkban is rájövök arra, mennyi mindent nem tudok róla. Az eddig szerzett tapasztalataimat mégsem szeretném a sírba vinni magammal, A KIMBA szellemisége, célja motivál, ezért hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, elvállalom az akadémia nagyköveti és szakmai főtanácsadói szerepkörét.”

Hegedüs kiemelte Bacsa Pétert, az MBSZ ügyvezető alelnökét, a nevelőműhely szakmai felelősét és Süle László kurátort.

„Együtt képviseljük azt a csodálatos szellemi értéket, amelyet szeretnénk megvalósítani az akadémia mindennapjaiban. Rajtunk nem múlik, hogy a világ felkapja-e a fejét ránk és tudomásul veszi: Magyarországon ismét olyan bázis alakult, amely nagy eredmények elérésére és kiváló emberek nevelésére rendeltetett. A legtehetségesebb gyerekeket a szülők és az edzők támogatásával a nemzetközi mezőny élére repítenénk, emellett olyan értékrendre tanítanánk őket, amelynek segítségével az élet bármely területén megállják a helyüket.”

Az 1971-ben az Év sportolójának és a világ legjobb birkózójának választott szakember kifejtette, tudományos alapossággal kell kezelni a programot. Olyan műhelyt képzel el, amely a birkózás múltját, jelenét és jövőjét egyaránt kutatja, és azt a szakmaiságot képviseli, amely által a sportág egészében fejlődhet.

„Közös erővel újabb értéket teremtenénk a világan; még jobban összekovácsolnánk a hazai birkózótársadalmat, az összefogás ugyanis elengedhetetlen. Klasszisaink hamarosan lelépnek a szőnyegről, új generációt kell tehát felállítanunk.”

Hegedüs felügyeli, egyben irányítja a szakmai munkát a KIMBA-ban. Amondó: amíg kialakítja az edzők egységes stílusát – hiszen egyazon filozófia mentén kell működjön az akadémia –, addig mindennap jelen lesz a műhely csepeli bázisán.

„Fontos, hogy gondolkodó birkózókat neveljünk; ez mélyen magában foglalja a szemléletet, a munka minőségét, az alázatot, az életről alkotott képet, az edzőkhöz és a tanuláshoz való viszonyt. Csak a kiváló, tiszta elme felelhet meg annak a kihívásnak, amely célként azt fogalmazza meg, hogy az egész világot legyőzzük.”

Tizenkilenc éve már, amikor 2001-ben a mester megalapította a Mr. Tus birkózó-sportiskolát; az ott készülő sportolók 5 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzérmet nyertek az olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon.

„A Mr. Tus szakmaisága teljes egészében jelen lesz a KIMBA-ban, ahol egészen elképesztő körülmények között dolgozhatnak a fiatalok nap, mint nap. Minden edzés a teljes fizikai és szellemi egység jegyében zajlik, a kornak megfelelő feltételrendszer mellett. Feladatunknak tartjuk a szabadfogás fellendítését is. A szövetség nemrégiben a sportkomplexumban tartotta a közgyűlését – az alkalmat megragadva beszélgettem fogásnem akadémiai szakágvezetőjével, Gulyás Istvánnal. Elmondtam neki, fel kell kötnünk azt a bizonyos fehérneműt, és kialakítanunk a magyar szabadfogás új koncepcióját. Rövid időn belül szeretnénk eredményesebb stílust teremteni.”

De kiknek ajánlja a csatlakozást?

„Bajnokként álltam az olimpia dobogójának a legfelső fokán, és láttam, amint árbocra húzzák a háromszínű zászlót, miközben szól a magyar himnusz, és az egész ország büszkének érzi magát általam. Hosszú utat hagytam magam mögött, nagyon fáradtan, mégis megfogalmazhatatlanul csodálatos érzéssel álltam ott, és ezt soha nem felejtem el. Ennek az érzésnek a lehetőségét ajánlom fel azoknak a gyerekeknek, akik belépnek az akadémia ajtaján.”

Írta: Krasznai Bence