Letették a Kozma István Birkózó Akadémia alapkövét

Németh Szilárd - Kozma István Birkózó Akadémia alapkőletétel

BIRKÓZÓ AKADÉMIA ÉPÜL CSEPELEN A JÖVŐ TEHETSÉGEI SZÁMÁRA

Budapest, 2018. március 13. – 4,5 milliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló sportberuházás alapkövét tették le ma Csepelen. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia komplexuma két szakaszban épül meg. A kivitelezés egy három szinten összesen közel 4000 négyzetméteres multifunkciós sportcsarnokkal indul, ezt követi majd egy 130 fő befogadására alkalmas bentlakásos birkózó szakkollégium és képzési központ felépítése. A létesítmény nemcsak a birkózás, hanem más sportágak számára is otthont ad, ezen kívül kulturális és közösségi események helyszínéül is szolgálhat a jövőben.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia célja, hogy a multifunkciós sportcsarnok és a kapcsolódó szakkollégium bázisán a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési, továbbképzési központjává váljon.

Az új létesítmény földszintjén a „Csepeli Birkózó Világ” kap helyet, 3 szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával, pihenőhelyiségekkel, 1.653 m2-en. Itt lelhet új otthonra a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten multifunkciós sportcsarnok kerül kialakításra 500 fős lelátóval, 1749 m2-en, nemzetközi birkózó versenyekre alkalmas 3 szőnyeggel, felkészülésre alkalmas 6 szőnyeggel. A galériaszint több funkciót is befogad: akadémiai iroda, szekcionálható előadóterem, oktató-, konferencia-, rendezvénytér, klubterem, Kis-Dunára néző vendéglátó terasz létesül itt 554 m2-en.

A csarnok a birkózás mellett más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz, így pl. tollaslabda, asztalitenisz, súlyemelés, tornasport, ökölvívás, kosárlabda, cselgáncs, vívás, tenisz, kézilabda, teremlabdarúgás versenyek lebonyolításához biztosít helyszínt. A csarnok nem kizárólag sport célú igényeket elégít ki, hanem egyéb – akár 1000 fős – rendezvényeket is képes lesz befogadni, így a csepeli lakosság nagy örömére konferenciák, komoly- és könnyűzenei hangversenyek helyszíne is lehet.

A beruházás 2. ütemében a Kozma István Birkózó Akadémia szerves részeként, annak szomszédságában 130 fős Birkózó Szakkollégium, Képzési Központ, Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház épül majd fel Csepelen.

Az Akadémia Szakkollégiuma 14–23 éves kor között, több korosztályban bentlakásos kollégiumi elhelyezést fog biztosítani sportolói számára, ahol a fiatalok felkarolása és tehetséggondozása mellett nevelésük, tanulásuk, mentális fejlesztésük és megfelelő, egészséges táplálkozásuk is kiemelt figyelmet kap majd.

A beruházás csepeli helyszínén lezajlott alapkőletételi eseményen Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az Akadémia a kiemelkedő tehetségű versenyzők számára olyan nemzetközi szintű edzési-, oktatási- és lakókörnyezetet fog biztosítani, ahol a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik nemcsak sikeresek, de példaképként is állíthatók a jövő ifjú sportolói elé.” 

Lőrincz Viktor Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai 5. helyezett magyar birkózó beszédében kiemelte: „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia egy olyan magyar sikersportág hagyományaihoz kell méltó legyen, amely a hazai olimpiai örökranglistán a 4. helyen áll 19 arany, 16 ezüst és 19 bronzéremmel, valamint további értékes helyezésekkel.”

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke hangsúlyozta: „Az Akadémia fontos célkitűzése, hogy megtalálja és felkarolja, ne engedje elkallódni a hátrányos helyzetű fiatal magyar tehetségeket. Odafigyeléssel, akarattal, szeretettel minden akadály legyőzhető. Külön öröm, hogy az Akadémiát a birkózósport hagyományos fellegvárában, Csepelen tudjuk felépíteni.” 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében aláhúzta: „Meggyőződésünk, hogy az a 4,5 Mrd Ft mellyel Magyarország Kormánya az Akadémia beruházását támogatja, kulcsfontosságú segítség ahhoz, hogy a magyar birkózó társadalom régi álma a sportághoz méltó színvonalon megvalósulhasson.”