Közel százan bizonyítottak az országos szakmai felmérősorozatban

Minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett, összesen mintegy száz résztvevő birkózóval lezajlott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) nyolc felvonásból álló országos szakmai felmérősorozata.

Pénteken véget ért a KIMBA országos szakmai felmérősorozata; szakvezetőink tíz nap alatt az ország nyolc pontjára látogattak, és edzések keretein belül megrendezték a tesztnapokat. Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt; a teljes akadémia programba jelentkezők közül közel száz sportoló tette próbára magát (az alap programban érintett mintegy százötven versenyző állapotát nem most, hanem 2021 első negyedévében rögzítjük).

A budapesti Körcsarnokban kezdődött az országos szakmai felmérősorozat

„Az esetek többségében mindhárom szakág vezetőedzője jelen volt; persze a gyerekek létszámától függően. Kellemes meglepetés ért minket, hiszen fizikailag remek formában vannak a fiatalok, csupán technika hiányosságokat tapasztaltunk néhány helyen. Eredetileg a csepeli bázisunkra terveztük a felmérőnapot, ám ezt a koronavírus-járvány ellehetetlenítette. Emiatt olyan feladatokat állítottunk össze, amelyeket könnyen el lehet végezni bármelyik edzőteremben” – magyarázza a KIMBA és a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

A közel háromórás programban a pszichológiai, a technikai és a fizikai állapotfelmérés mellett az úgynevezett Inbody-felmérésre egyaránt sor került, amely a sportolók testösszetételét analizálja. A kötött- és a szabadfogású technikai felmérés minimálisan eltért egymástól. Előbbi fogásnem képviselőinek csípődobást, válldobást, hátraesést, derékra támadást, felfordítást és hátsó-alsó emelést kellett bemutatniuk, míg a szabadfogásúaknak csípődobást, válldobást, hátraesést, malom dobást, egy- és pároslábra támadást, felfordítást, valamint orsót.

„Sajnos akadtak olyanok, akik betegség miatt nem vehettek részt a felmérőn – folytatja Bácsi. – Nekik természetesen adunk pótlási lehetőséget, de a birkózók többségét ismerjük, nagyjából tudjuk, kik azok, akik alkalmasak a felvételre. Akadnak olyanok is, akik kevésbé vannak a szemünk előtt, ám nagy potenciál rejlik bennük, őket egyaránt fel szeretnénk karolni. A teljes programban érdekelt birkózók felmérője volt a sürgősebb, hiszen közeleg a középiskolába való jelentkezési határidő. Az alap programban érintett sportolók tesztje még várat magára, februárban vagy márciusban tervezzük; az ő képzésük várhatóan április elején rajtol.”

A fiataloknak a táplálkozásukat érintő kérdésekre is válaszolniuk kellett.

„Ebből azt láthatjuk, mennyire tudatos a sportoló. Kíváncsiak vagyunk arra, iszik-e folyadékot edzés közben vagy éppen arra, általában hogyan táplálkozik. Ezekből is fontos következtetéseket vonhatunk le. A vezetőséggel hamarosan összeülünk, értékeljük az eredményeket, és a jövő év elején arra is pontos választ adunk, hány gyereket veszünk fel összesen és fogásnemenként.”

Írta: Krasznai Bence
Fotó: Feledi László