Korpási Bálint kvalifikálta magát a tokiói olimpiára!

Szombaton a kötöttfogásúak küzdöttek meg a tokiói helyekért az európai olimpiai kvalifikációs versenyen Budapesten, a BOK-csarnokban. Az egy súllyal feljebb világ- és Európa-bajnok, s most az ötkarikás szereplés érdekében lefogyó Korpási Bálint (67 kg) kezdésnek kemény diót kapott az Eb-címvédő, első kiemelt norvég Morten Thoresen személyében, pörgetéssel és emeléssel azonban magabiztosan „feltörte” (4–1). Ezután a junior Eb-3. bolgár Dejvid Dimitrovot is emelte, pörgette, de beleragadt az egyik akciójába, szerencsére bravúrosan kimenekült a tusveszélyes helyzetből, s végül 6–2-re nyert. Az elődöntőben az olimpiai kvótáért következett az Eb-3., egyetemi vb-győztes moldovai Donior Islamov, s egy tükörsima meccs: intésekkel, pörgetésekkel 6–0, Korpási Bálint ott lehet Tokióban!

Korpási Bálint legyőzte Donior Islamovot a BOK-csarnokban Fotó: Róth Tamás

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget… A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – fogalmazott boldog fáradtsággal a Maci becenevű klasszis.

A világkupa- és Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (60 kg) szintén szokásos kategóriájánál lejjebb fogyott, s szintén norvég kiválósággal, az olimpiai és vb-bronz-, valamint Eb-ezüstérmes Stig Andre Bergével csatázott elsőre. S szintén legyőzte nagyszerű hajrábeli pörgetésének köszönhetően (3–1)! A 37 éves után 36 éves tapasztalt klasszis következett, mégpedig a világ- és Európa-bajnok bolgár Ivo Angelov. S fantasztikus teljesítménnyel, kitolással, intéssel, látványos pörgetéssel 4–1-re őt is megverte Torba, így az elődöntőben a tokiói szereplésért küzdhetett az Eb-2., junior vb- és Eb-győztes török Kerem Kamal ellen. A végletekig kiélezett mérkőzésen hátrányból kapaszkodott vissza, de végül 5–4-re kikapott.

Torba Erik óriási csatában maradt alul az elődöntőben Fotó: Róth Tamás

„Sokat sírtam, de sikerült összeszednem magam. Ami azt illeti, egész nap jó formában voltam, nagy skalpokat szereztem. A célomat sajnos nem sikerült elérnem, egyelőre lecsúsztam a kvótáról, amire azonban van még esélyem: a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen meg akarom szerezni. Nagyon örülök annak, hogy Korpási Bálintnak sikerült kiharcolnia a Japánba szóló repülőjegyet, megölelgettük egymást az öltözőben. Őszintén boldog vagyok emiatt, sokkal rosszabbul érezném magam, ha nem így történt volna” – adott bizonyságot a barátságról és a csapatszellemről is Torba Erik.

Az eredendően nem nehézsúlyú, lentről érkező Varga Ádámnak (130 kg) fogyás helyett híznia-erősödnie kellett, s ezt olyan jól csinálta, hogy 3–1-re verte a cseh Stepan Davidot, majd bravúros kései pörgetéssel szintén 3–1-re az U23-as vb-3. örmény David Ovaszapjant, így ő is mehetett a kvótáért. Itt a világbajnok, olimpiai 3. orosz Szergej Szemjonov már túl nagy falatnak bizonyult, kétvállas vereséget szenvedett.

„Lenti helyzetből pörgetett, és úgy éreztem, megfoghatom az akcióját; emiatt visszafordultam, de sajnos balul sült el – beragadtam. Egyeseket meglephetett, hogy az elődöntőig meneteltem, de én nagyon régóta készültem erre. Immár másfél éve erősödöm az új kategóriába. Szerencsére maradt esélyem a szépítésre: a szófiai világkvalifikációs versenyen a kvótaszerzés lesz a cél” – mondta Varga Ádám.

Szőke Alex a nyolcaddöntőben búcsúzott Fotó: Róth Tamás

Negyedik magyarként a junior Eb-győztes, a tavalyi felnőtt egyéni világkupán ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) kezdésnek 3–0-ra verte a junior-világbajnok litván Vilius Laurinaitist, aztán hatalmas csatában 3–1-re kikapott a vb- és Eb-ezüstérmes bolgár Kiril Milovtól.

„Nem érzem úgy, hogy jobb volt nálam. Azt hiszem, a rutin döntött a javára, és nálam ügyesebben használta ki az egyik zónaszéli helyzetet; csupán egy lépéssel kellett volna többet megtennem, és nekem ítélik a pontot. Sajnos nem így történt, mögém került, így három egyre elhúzott. Hajtottam, kiadtam magamból mindent, de nem volt elég. Nagyon elfáradtam. Persze elkeseredtem, de nem rágódhatok sokáig a történteken, dolgoznom kell tovább” – mondta Szőke Alex.

Így összességében Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) 2019-es vb-n, valamint Korpási Bálint itt, Budapesten kivívott kvalifikációjával eddig három kötöttfogású honfitársunk szerezte meg az ötkarikás szereplés jogot, összesen pedig ötnél járnak a magyar birkózók.

Íme, a versenynapról készült videó:

Szintén szombaton a női vigaszágon az Eb-2., kétszeres U23-as Eb-1. Németh Zsanett (76 kg) 8–4-re kikapott az U23-as Eb-3. ukrán Alla Belinskától. Az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-3. Barka Emese a bronzmérkőzésen 7–3-ra nyert az Eb-3. svéd Sara Johanna Lindborg ellen, s harmadik lett. Vasárnap a kötöttfogásúak vigaszága és éremcsatái maradnak hátra a budapesti BOK-csarnokban, továbbra is mind a négy magyar szereplővel.