Kilenc fiatalunk indul az U17-es vb-n

Hétfőn elkezdődik Isztambulban az U17-es birkózók világbajnoksága, amelyen kilenc sportolónk lép szőnyegre. Hogy mire lehetnek képesek, arról a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter nyilatkozik.

A kötöttfogású srácok Kirgizisztán fővárostól, Biskektől négy óra autótávolságra fekvő Isszik-Kul-tó szomszédságában edzőtáboroztak két héten át.

„A gyönyörű Tian San-hegység lábánál, üdülőövezetben dolgoztunk a világ kilencedik legnagyobb tava mellett, amely egyébként sósvizű tájékoztatott a részletekről a csapat vezetőedzője, Szabó Martin. – Az edzőtábor magaslati volt, kétezerötszáz méteren tréningeztünk. Délelőttönként az erőnlétre helyeztük a hangsúlyt, délután viszont rengeteget birkóztunk, még a technika is kimaradt a programból. Az U17-es első- és másodvonaluk mellett a juniorválogatott is csatalakozott a munkához, harmincan mindegyik edzésen voltunk. Rendkívül jó képességű srácok alkotják a kirgiz csapatot, az idei Ázsia-bajnokságon négy aranyérmet nyertek, szerintem jelenleg a világ top öt válogatottjához tartoznak. Teljesen más mentalitásban edzenek, mint mi, az edzéseken is úgy küzdenek, mintha épp világbajnoki döntőben birkóznának. Az első tréningen még dobálgattak minket, de szép lassan felvettük velük a versenyt, különösen a csapatunk húzóemberei. A tábort kontrollmeccsekkel zártuk, amelyek közül többet megnyertünk.”

A tiranai Európa-bajnokságon a kötöttfogásúak közül Tótok Péter (51 kg) ezüstérmet szerzett, Zsitovoz Petro (48 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott, míg Vitai Vendel (92 kg) ötödik lett.

„A tervek szerint Zóni Dániel is indult volna, ő azonban betegség miatt kihagyja a megméretést – ad tájékoztatást Bácsi Péter. – Fige Leventével viszont kiegészült a csapat, ő az Eb-n nem tudott szerepelni. Albániában többük szereplését jó volt nézni, felszabadultan birkóztak, saját magukat is átlépve, ami azért üdítő, mert így lehet a leghatékonyabban fejlődni. Törökországban ugyanezt várom a srácoktól, bízom a jó teljesítményükben. Nehéz megjósolni, mire lehetnek képesek, éremszerzésben reménykedem.

Tiranában egyetlen magyar sportoló állthatott fel a dobogó legfelső fokára, Ritter Sophie (57 kg) serdülőként érte el ezt a bravúrt. Ő azonban a világbajnokságon nem szerepel.

„Nagyon fiatal még. Az U17-es kontinensbajnokság után pár héttel a saját korosztálya Eb-jén is szőnyegre lépett, Kaposváron sem talált legyőzőre. Így is nagyszerű évet tudhat maga mögött, ennyi idős sportolónak három világverseny sok lenne egyazon évben, szóval előre megbeszéltük, hogy a vébét kihagyja. Azt szeretnénk, hogy a felnőttek között is hasonlóan eredményes legyen, ehhez viszont jól kell menedzselni. Törökországban hatfős leányválogatottat indítunk, az Eb-n Müller Petra (73 kg) bronzérmes lett, míg Kollár Alexandra (69 kg) az ötödik helyen zárt. Egy-két érmet várok a lányoktól” – fogalmaz Bácsi Péter.

Bácsi Péter végül arról beszélt, hogy Isztambulban kettő-négy érem az elvárás a 17 tagú teljes magyar válogatottal szemben, a jobbik eshetőséggel nagyon elégedettek lehetnénk.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, ISZTAMBUL

Sportolóink programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 48 kg: Zsitovoz Petro, 55 kg: Fige Levente
Kedd-szerda. 51 kg: Tótok Péter, 92 kg: Vitai Vendel

Női birkózás
Szerda-csütörtök.
 49 kg: Köblő Anna, 65 kg: Pupp Viktória, 73 kg: Müller Petra
Csütörtök-péntek. 53 kg: Kapuvári Liliána, 69 kg: Kollár Alexandra

Írta: K. B.
Fotó: UWW