Kedden kezdődik az országos szakmai felmérősorozat

December 8-án, Budapesten rajtol a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) nyolc helyszínből álló országos szakmai felmérősorozata. Nevelőműműhelyünk szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel és a szabadfogású szakágvezetővel, Gulyás Istvánnal beszélgettünk a részletekről.

A továbbra is tomboló koronavírus-járvány miatt újra kellett gondolnunk a szakmai felmérőnapunk programját, amelynek eredetileg novemberben, a KIMBA csepeli bázisa adott volna otthont. Az ország nyolc pontján, edzések keretein belül bonyolítjuk le a tesztnapokat, amelyeken természetesen akadémiánk szakemberei is részt vesznek:

– december 8.: Budapest, Körcsarnok (érintett városok: Budapest, Érd)
– december 9.: Cegléd, Damjanich utca 3. (Abony, Cegléd, Dunaújváros, Jászberény, Karcag, Püspökladány, Szolnok, Törökszentmiklós)
– december 10.: Eger, Malomárok utca 1. (Adács, Eger, Miskolc, Gyöngyös)
– december 11.: Bócsa, Kecskeméti út 1. (Baja, Bócsa, Kiskunfélegyháza, Soltvadkert)
– december 11.: Szombathely, Rohonci út 3. (Szombathely, Zalaegerszeg, Tófej)
– december 14.: Szentes, Tóth József utca 5. (Dévaványa, Gyomaendrőd, Szarvas, Szentes)
– december 16.: Kaposvár, Arany János utca 97. (Kaposvár, Pécs, Szigetvár)
– december 18.: Dorog, Iskola út 1. (Dorog, Esztergom, Győr, Tatabánya, Veszprém)

A szülők nyilatkozatát december 1-ig kértük arról, továbbra is szeretnék-e, hogy a gyerekük szeptemberben a KIMBA-ban, a teljes akadémiai program keretein belül folytassa a tanulmányait és a sportolói pályafutását. Nevelőműhelyünk szakmai igazgatója, a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter arról számolt be, hogy a KIMBA iránt mutatott érdeklődés töretlen.

„Nyolc állomáson közel száz gyereket mérünk fel. A fiatalok nagyjából hetven százalékát vehetjük fel a szeptemberben rajtoló képzésünkbe. Szerencsére nagyon sokan szeretnének nálunk nevelkedni, és közülük rengeteg a tehetséges birkózó; a legalkalmasabbakat kell kiválasztanunk. Sajnos nem vehetek részt az összes felmérőn, mivel Belgrádba utazom a jövő szombaton kezdődő világkupaversenyre” – nyilatkozza Bácsi Péter.

Közel háromórás lesz a teszt; a pszichológiai, a technikai és a fizikai állapotfelmérés mellett az úgynevezett Inbody-felmérésre is számítani lehet, amely a sportolók testösszetételét analizálja. A szülőket ezúton is arra kérjük, hogy a testösszetétel-mérés miatt, a gyerekek az esemény előtt két órával ne egyenek, igyanak semmit!

A kötött- és a szabadfogású technikai felmérés minimálisan tér el egymástól. Előbbi fogásnem képviselőinek csípődobást, válldobást, hátraesést, derékra támadást, felfordítást és hátsó-alsó emelést kell bemutatniuk, míg a szabadfogásúaknak csípődobást, válldobást, hátraesést, malom dobást, egy- és pároslábra támadást, felfordítást, valamint orsót.

„Ezeken a napokon láthatjuk, mennyire edzettek a gyerekek. Tisztában lehetünk azzal, honnan indultak, és hasonló tesztet adott időközönként elvégezve még pontosabban nyomon követhetjük a fejlődésüket is. Ehhez mérten, irányítottan, személyre szabva végezhetjük a felkészítést” – mondja Gulyás István, a KIMBA szabadfogású szakágvezetője.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az alapprogram indulása januárban lett volna esedékes, ám ez jelen állás szerint megvalósíthatatlannak tűnik, emiatt április elejére ütemezzük a rajtot. A képzést választók szintén számíthatnak szintfelmérőre, amelyre 2021 első negyedévében biztosan sor kerül.

Írta: Krasznai Bence
Fotó: Feledi László