Kecskeméti: Remélem, összejön az a bizonyos érem!

Akadémiánk ösztöndíjasa, Kecskeméti Krisztián két-két győztes és vesztes mérkőzéssel az ötödik helyen zárta a Belgrádban rendezett birkózó-világbajnokság kötöttfogású 60 kilogrammos versenyét. Elmondta, előre aláírta volna ezt ez eredményt, de nagyon örülne már a világversenyen szerzett éremnek.

– Hogyan értékeled a Belgrádban nyújtott teljesítményedet?
– Huszonkilencen indultak a súlycsoportomban, kemény volt a mezőny, szóval előzetesen az ötödik helyet nagyon szép eredménynek gondoltam, aláírtam volna. Utólag viszont kicsit szomorú vagyok, már csak azért is, mert már nagyon régóta küzdök azért, hogy összejöjjön világversenyen az érem – ötödik helyezésből ez volt pályafutásom során az ötödik, először a felnőttek között. Volt olyan, amikor én szúrtam el a bronzmeccset, ezen a vébén kiváló formában, rendkívül profi felkészülést követően léptem szőnyegre, de azt hiszem, ezúttal ennyi volt bennem.

– Ha a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ugyanezt a helyezést érnéd el, az Párizsba szóló repülőjegyet érne!
– Ha ez lett volna a kvalifikációs vb, most biztosan boldogabb lennék! Mindenképpen szeretnék kijutni az olimpiára, a Belgrádban történtek pedig azt jelzik, hogy jó úton haladok.

– A második meccseden a későbbi győztes kirgiz Zsolaman Sarsenbekovtól kaptál ki technikai tussal.
– Az összes mérkőzésén simán nyert, a döntőben szintén technikai tussal. Sokkal jobb volt mindenkinél. A vigaszágon az üzbég származású, amerikai színekben versenyző Ildar Hafizov ellen birkóztam, a felkészülés idején, az ausztriai edzőtáborban találkoztunk már egymással, ott szoros meccseink voltak, szóval kicsit tartottam tőle, de úgy mentem fel a szőnyegre, hogy nem okozhat gondot. Azt viszont nem gondoltam, hogy már az első menetben kilenc nullra győzök.

– Mi miatt sikerült ezúttal különösen jól felkészülés?
– Alapvetően hatvanhét-hatvannyolc kiló vagyok, szóval az edzőkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy ezúttal jóval hamarabb, négy héttel a verseny előtt elkezdem a fogyasztást azért, hogy több erőm maradjon a versenyre. Az elmúlt időszakban ez volt a legjobban sikerült fogyasztásom, az utolsó napokban is gyorsan és dinamikusan mozogtam. Nem kérdés, csúcsformába lendültem.

– Milyen tervekkel vágsz neki az év hátralévő részének?
– A világbajnokság után kaptunk némi pihenőt, de már gőzerővel készülök az október közepén, Pontevedrában kezdődő U23-as vébére, amelyen egy súlycsoporttal feljebb, hatvanhárom kilóban indulok. Nagyon remélem, hogy ott végre összejön az a bizonyos érem!

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Kecskeméti Krisztián mérkőzései
Selejtező:
Kecskeméti Krisztián–Marat Garipov (brazil) 9–0
Nyolcaddöntő: Zsolaman Sarsenbekov (kirgiz)–Kecskeméti Krisztián 8–0
Vigaszág: Kecskeméti Krisztián–Ildar Hafizov (amerikai) 9–0
Bronzmérkőzés: Ajdosz Szultangali (kazah)–Kecskeméti Krisztián 7–1

A kötöttfogású 60 kilogramm végeredménye
1. Zsolamam Sarsenbekov (Kirgizisztán)
2. Edmond Arjen Nazarjan (Bulgária)
3. Ajdosz Szultangali (kazah) és Fumita Kenicsiro (Japán)
5. Kecskeméti Krisztián (Magyarország)

Írta: K. B.
Fotó: UWW