Jäger Krisztián, az egyetemi világbajnok építészmérnök

A múlt szinte mindig hatással van a jelenre. Így van ez a Mr. Tus-sportiskola és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kapcsolatával is, hiszen előbbi szakmai koncepciójára alapozva zajlik a munka Csepelen. Sorozatunkban olyan, a Mr. Tus-ban nevelkedett birkózókkal beszélgetünk, akik a sportban és az életben egyaránt becsülendő pályát tudhatnak maguk mögött. Harmadik vendégünk Jäger Krisztián, aki amellett, hogy kötöttfogásban háromszoros felnőtt országos bajnoknak, egyetemi világbajnoknak mondhatja magát, építészmérnöki diplomával is büszkélkedhet.

Jäger Krisztián Esztergom mellett, Táton nőtt fel. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) tehetségkutatásért felelő szakmai tanácsadója, a Mr. Tus-sportiskola korábbi vezetőedzője, Bacsa Ferenc kezei alatt ismerkedett meg a birkózás alapjaival. Feri bácsi nem csak a fővárosban, hanem vidéken is elhíresült a kemény edzéseiről, szóval 2002-ben, amikor Krisztián csatlakozott a Mr. Tus programjához, mondhatni, már hozzászokott a kiemelkedő terheléshez.

„Nagyon izgalmas volt. Tudtuk, hogy hatalmas lehetőséggel élünk, hiszen az ország legjobb utánpótláskorú birkózói együtt, ugyanott készülhetnek; ennek csak pozitív hatása lehet. A fővároshoz hozzá kellett szokni, de egyáltalán nem volt félelmetes vagy taszító. Utólag rájöttem, hogy vidéki gyerekként olyan a város, akár egy fekete lyuk: először megtudtuk, miként jutunk el az Árpád hídtól a kollégiumig, onnan az edzésre és az iskolába. Ahogy teltek az évek, úgy tisztult a mentális térképünk is, szép lassan mindennel megismerkedtünk” – eleveníti fel Jäger Krisztián.

A birkózásról alkotott képéről is nyilatkozott.

„Nagyon szerettem a társaságot, remek baráti kapcsolataim alakultak. Imádtam a légkört, és talán pont emiatt nem tekintettem soha úgy az edzésekre, mint az eszközre, amely a nagy eredmények eléréséhez igényeltetik. Nem teherként éltem meg, hogy heti nyolc alkalommal kőkeményen dolgozom a teremben, hanem élveztem azt, amit csinálok, és jól is bírtam. A sport iránti szenvedélynek és szeretetnek köszönhetem az eredményeimet, amelyekre mindig büszkén és örömmel gondolok vissza.”

Habár klasszikus világversenyen nem állt dobogóra, nem panaszkodhat az éremkollekciójára: kötöttfogásban, a 66 kilogrammosok között háromszor nyert felnőtt országos bajnokságot, sőt 2014-ben egyetemi világbajnoki aranyérmet is szerzett.

„Az ötödik helyen zártam a kadét Eb-t egy évvel azt követően, hogy Budapestre költöztem, majd 2004-ben a dobogóról lecsúszva negyedik lettem. Az első juniorévemben komoly sérülést szenvedtem, elszakadt a keresztszalagom, és emiatt egy évet ki kellett hagynom. Pont abban az életszakaszban történt ez, amelyikben a legtöbbet fejlődhettem volna. Ezután sokáig azt érzetem, futok az eredmények után. Mindezt figyelembe véve átértékeltem a helyzetemet… Magától értetődő volt, hogy továbbtanulok. Szép szakmát szerettem volna választani, szóval úgy döntöttem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szeretném megismerni az építészszakma minden finomságát. Ezzel együtt félig-meddig le kellett mondanom a birkózókarrieremről.”

Krisztián azóta lediplomázott, és az egyik barátjával saját céget alapított. Büszke arra, hogy a tanulmányai mellett sok évig versenyszerűen sportolt, és ez idő alatt becsülendő sikereket ért el.

„Emberfüggő, hogy a rengeteg tanulás és a sport miként fér meg egymás mellett. Makacs és kitartó figura vagyok, szóval nálam működött a történet. Összességében nem bántam meg, hogy az egyetemet választottam.”

Jäger még nem járt a KIMBA bázisán, képeken ugyanakkor látta már az impozáns létesítményt. Ismerve a szakmai stábot biztos abban, hogy világklasszis birkózók nevelkedhetnek Csepelen.

„Ugyanolyan szuper műhely lesz, mint anno a Mr. Tus volt – azzal a különbséggel, hogy minden igényt kielégítő, világszínvonalú körülmények között dolgozhatnak a gyerekek és a szakemberek. Mi a Müller Ferdinánd edzőteremben készültünk; közel sem voltak adottak a KIMBA-hoz hasonló feltételek, de az ott töltött idő minden percére jó érzéssel gondolok vissza, hiszen a remek társaság a legfontosabb, nem pedig az anyagi körülmények. Azok a fiatalok, akik imádják ezt a sportot és nagy eredményeket szeretnének elérni, ne habozzanak, csatlakozzanak, mert manapság a KIMBA-éval egyező szisztéma nélkül nem lehet igazán ütőképessé válni a nemzetközi porondon.”

Írta: Krasznai Bence