Immár a felnőtt-vb-re készülő Szőke Alex is ösztöndíjas

A kötöttfogású 97 kilogrammosok között a tokiói olimpián ötödik helyen záró junior Európa-bajnok Szőke Alex péntek délelőtt aláírta ösztöndíjszerződését a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapítójával, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnökével, Németh Szilárddal és a KIMBA kurátorával, Süle Lászlóval.

Az ösztöndíjprogramunkhoz Szőkén kívül 29 fiatal csatlakozott, akik közül sokan letették már a névjegyüket a nemzetközi porondon. Az MBSZ ügyvezető alelnökét, a KIMBA ügyvezetőjét, Bacsa Pétert arról kérdeztük, egészen pontosan miért jött létre az ösztöndíj:

„Évtizedek óta küzdünk a lemorzsolódás okozta problémákkal. A sportolók nagyjából tizennyolc éves korukban válaszút elé érkeznek; el kell dönteniük, a birkózásban szeretnének-e kiteljesedni. Az egyesületek sajnos nem tudnak anyagi biztonságot adni az ennyi idős fiataloknak, akik így azt is érezhetik, nem feltétlenül éri meg kivárniuk azt az időszakot, amikor megtérül a befektetett munkájuk. Ezzel az ösztöndíjjal a legtehetségesebb versenyzőket arra szeretnénk ösztönözni, hogy kiteljesedjenek a szeretett sportágunkban. Az ő feladatuk az, hogy a válogatottal, teljes odaadással készüljenek.”

A KIMBA ösztöndíjasai közül két kötöttfogású sportoló meglehetősen nagy feladat előtt áll: Szőke mellett az U23-as Eb-aranyérmes Váncza István (67 kg) egyaránt bizonyíthat az Oslóban szombaton kezdődő felnőtt-világbajnokságon.

„Nem akármilyen skalpokat szereztek a srácok az idén! Takács az olimpiai bronzérmes Denis Kudlát, valamint a vb- és olimpiai második Lőrincz Viktort, Váncza az aktuális Eb-győztes Nemes Mátét győzte le, Szőkéről nem is beszélve, aki számos klasszis birkózót utasított maga mögé. Utóbbi három hetet kihagyott a játékokat követően, ki kellett pihenni a versennyel és a kőkemény kvalifikációs időszakkal járó terheket. Nehezen állt vissza a munkába, de kezdi elérni a vébé-formáját, és meg akarja mutatni, hogy dobogóra tud állni” – nyilatkozta a felnőtt kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter.

A KIMBA ÖSZTÖNDÍJASAI
Kötöttfogás
Bak Gergő (FTC), Dömök Péter (FTC), Gyürki Tibor (Dorog), Kecskeméti Krisztián (CVSE), Klányi Krisztofer (Dorog), Losonczi Dávid (ESMTK), Mezei Dominik (Dorog), Mezei Patrik (Dorog), Rajos Richárd (Dorog), Szőke Alex (ESMTK), Tösmagi Attila (ESMTK), Vajda Szebasztián (Szentes), Váncza István (FTC), Végh Artúr (Érd)
Szabadfogás
Balázs Bálint (TSC), Budai-Kovács Marcell (Csepp-L), Kiss Károly (PEAC), Korcsog Milán (Csepp-L), Kovács Árpád (CVSE), Mester Milán (ESMTK), Nemes Bálint (HVSE), Rizmajer Márton (Csepp-L), Végh Richárd (Érd)
Női birkózás
Dollák Tamara (UTE), Nagy Bernadett (UTE), Nagy Nikolett (Csepp-L), Szabados Noémi (FTC), Szabó Nikolett (FTC), Szél Anna (OSBK), Szenttamási Róza (Csepp-L)

Írta: Krasznai Bence