Félszáz birkózó tett meg mindent az alapprogramhoz való csatlakozásért

Szerdán, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csarnokában zajlott az alapprogramba jelentkezett mintegy ötven birkózó felvételije. Az esemény közel háromórás volt, a gyerekek technikai, valamint fizikai állapotfelmérésen vettek részt.

Az alapprogramba általában a fővárosi sportolók jelentkeztek, ily módon nem élnek a bentlakásos lehetőséggel. Vállalniuk kell heti két akadémiai edzést, emellett kötelezően részt kell venniük havonta egy, általunk rendezett edzőtáborban.

A felvételit akadémiánk szakmai főtanácsadója, az olimpiai bajnok Hegedüs Csaba nyitotta meg, aki beszédében leszögezte, itt, a KIMBA-ban nem csak élsportolókat, hanem gondolkodó, értékes embereket nevelünk.

A programot edzőink vezényelték le, a kötöttfogást, Fodor Zoltán és Struhács György, a szabadfogást Gulyás István, valamint Tóth Gábor, míg a női szakágat Barka Emese és Ed Giese képviselte.

A felvételi közel háromórás volt; technikai és a fizikai állapotfelmérést foglalt magában. A kötött- és a szabadfogású technikai felmérés minimálisan eltért egymástól. Előbbi fogásnem képviselőinek csípődobást, válldobást, hátraesést, derékra támadást, felfordítást és hátsó-alsó emelést kellett bemutatniuk, míg a szabadfogásúaknak csípődobást, válldobást, hátraesést, malom dobást, egy- és pároslábra támadást, felfordítást, valamint orsót.

Ami a fizikai felmérést illeti: a fiatalok mélybe hajlást, helyből távolugrást, kötélmászást (lábhasználat nélkül), fekvőtámaszt, az úgynevezett plankot, húzódzkodást, valamint kétszer egy perc négyütemű fekvőtámaszt végeztek – mindenből a maximumot.

Akadémiánk szakmai operatív menedzsere, Németh Iván arról adott tájékoztatást, hogy nagyjából két-három hét múlva dől el, kik nyernek felvételt, s azok a sportolók csatlakozhatnak nevelőműhelyünkhöz, akik megfeleltek a szakmai stáb által felállított követelményrendszernek.

Írta: K. B.
Fotó: F. L.