Elekes kadetvilágbajnok Budapesten!

Hihetetlen teljesítmény! A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendéke, Elekes Enikő (65 kg) aranyérmet Budapesten, a Tüskecsarnokban zajló kadet-világbajnokság negyedik versenynapján. Akadémiánk másik versenyzője, Nyikos Veronika (73 kg) az ötödik helyen zárt, Terék Gerda (53 kg) pedig vigaszágra jutott.

A csütörtöki versenynap fénypontja természetesen a 65 kilogrammosok között szereplő Elekes Enikő döntője volt, aki az orosz Jekatyerina Oljenikova ellen lépett szőnyegre. Kadet és serdülő Európa-bajnokunkról tudni kell, hogy 2018 óta egyetlen mérkőzésen sem veszített. Ahogyan azt várni lehetett, kemény csata várt rájuk, Enikő vesztes helyzetből fordított, végül 10–6-ra legyőzte riválisát, ezzel világbajnoki címet ünnepelhetett Budapesten!

Szintén az esti programban volt érdekelt Nyikos Veronika (73 kg), aki a horvát Milla Andelic ellen a vigaszágon elért 3–2-es sikerrel kiharcolta, hogy a harmadik helyért lépjen szőnyegre az orosz Marija Akulincseva ellen. Nyikos a mérkőzés elején négypontos csípődobásba szaladt bele, ám hamarosan kétponttal szépített (4–2). Húsz másodperccel az első menet vége előtt az orosz újabb csípődobást hajtott végre, amelybe ezúttal olyannyira beszorult a magyar, hogy tus lett a vége, és az ötödik helyen zárt.

Terék Gerda (53 kg) 8–1-re az amerikai Katie Gomeztől, ám vetélytársa meg sem állt az aranycsatáig, így érte pénteken a vigaszágon szoríthatunk.

Érdemes megemlíteni a még mindig csak serdülőkorú Kapuvári Liliána (43 kg) teljesítményét is, aki rendkívül izgalmas mérkőzésen ’2–2-re (később szerzett ponttal) legyőzte a török Eda Ersoyt a csütörtöki helyosztón, így a dobogó harmadik fokára állhatott.

Írta: K. B.
Fotó: Róth Tamás