Elekes Enikő titka a mentalitásában rejlik

Portré a serdülő Európa-bajnok Elekes Enikőről (65 kg), aki januártól a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) teljes akadémiai programjában készül.

Amióta az eszét tudja, azóta kötődik a birkózáshoz akadémiánk 16 éves reménysége, Elekes Enikő. Ennek legfőbb oka az, hogy édesapja, Elekes Endre kiváló szabadfogású birkózó volt. Jó bizonyíték erre az is, hogy a kalocsai mester az 1992-es barcelonai olimpián a tizedik helyen zárt.

„Nem emlékszem, mikor kezdtem birkózni, hiszen mindig a szőnyeg mellett voltam. Láttam olyan képeket, amelyeken zsámolyokon másztam – azokon első osztályos kisiskolás lehettem, nagyjából az idő tájt álltam be először apa edzéseire. Eleinte heti három tréningen vettem részt, és ez a szám tíz-tizenegy éves koromtól ötre emelkedett” – emlékszik vissza a kezdetekre Enikő.

Három esztendővel ezelőtt, 2018-ban nagy változás történt az életében: a fővárosba költözött, ezzel együtt a Kőbánya SC birkózószakosztályába igazolt – ekkor ugyanis már kevés edzőpartnere maradt Kalocsán.

„Kiderült, hogy a többiekhez képest szigorúbban bántak velem otthon: Pesten este tizenegy órakor még ment a hülyéskedés. Kalocsán rend volt. Kicsit nehezen szoktam hozzá ahhoz, hogy folyamatosan emberek vesznek körül, de aztán belejöttem. Az engem jellemző fegyelmezettséget és alázatosságot tehát otthonról hozom, és emiatt is hálás vagyok. Noha edzőtáborokba korábban is jártam, kimerített a Pesten tapasztalt heti hét-nyolc edzés, hiszen folyamatosan kaptuk ugyanazt a magas terhelést. Emiatt néha kedvtelen voltam, ám ez is hamar megoldódott. Mindannyian tudjuk, hogy szükségszerű a rengeteg munka annak érdekében, hogy megálljuk a helyünket nemzetközi szinten.”

Így ünnepelte Elekes Enikő a serdülő Európa-bajnoki címét Forrás: UWW

Elekes az első komolyabb sikerét Orosházán érte el 2016-ban, ahol ezüstérmet nyert a serdülő országos bajnokságon – 2018 vége óta viszont egyetlen mérkőzést sem veszített, sehol!

Tavalyelőtt, hihetetlen bravúrsorozattal zárta le a serdülőkort: 58 kilóban a korosztály Európa-bajnoksága mellett a Budapesten rendezett World Combat Games elnevezésű viadalt is megnyerte, pedig nehézségei bőven adódtak: „a Combat Games előtt súlyos vírusfertőzés támadott meg. Olyannyira fájt a hasam, hogy be kellett vinni a kórházba, ahonnan három nappal a verseny kezdete előtt jöttem ki. A fogyás már szóba sem jöhetett; a tervezett kategóriánál eggyel feljebb, a hatvankettő kilogrammosok között kellett indulnom a fővárosban. Emiatt különösen nagy élmény, hogy a dobogó legfelső fokára állhattam.”

Nem tartja erősebbnek magát a riválisainál. Mégis minek köszönhető a dominanciája?

„Fizikailag gyengébb vagyok náluk – látom, hogy ki, mekkora súlyokkal dolgozik az edzéseken. Az én titkom a mentalitásomban rejlik: mindent kizárok magam körül akkor, amikor arra szükség van, és csak a feladatomra, a célomra koncentrálok.”

Enikő hivatalosan az idén januártól csatlakozott a KIMBA teljes akadémiai programjához.

„Az összes edzőpartnerem Csepelre költözött, nekem is felajánlották a lehetőséget, és örömmel éltem vele. Itt minden adott ahhoz, hogy igazán eredményes birkózó váljon belőlünk, törődnek és folyamatosan foglalkoznak velünk. Félévkor váltottunk iskolát és kollégiumot, ami ezúttal egyáltalán nem volt nehéz, hiszen végig »fogták a kezünket«. Az idén hatvanöt kilóban szeretném megszerezni a kadétválogatottságot. Ha ez sikerül, remélem bizonyíthatok a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon – előbbit Budapesten rendezik. Ami pedig az álmaimat illeti: mint minden sportolónak, nekem is az a célom, hogy egyszer az olimpián szerepeljek, és azon aranyérmet nyerjek.”

KICSI A VILÁG
Érdekesség, hogy Elekes Endre az 1992-es barcelonai játékok 68 kilogrammos kategóriájában egy csoportba került a későbbi ötödik helyezett török Fatih Özbassal. Fatih lánya, a most 19 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi ifjúsági olimpiai bajnoki, junior-világ- és Európa-bajnoki címet szerzett magyar színekben. A fiatal jelenleg a tokiói olimpiai kvótát érő 27. helyen tanyázik a felnőtt-világranglistán.

Írta: Krasznai Bence