Elekes döntős, Nyikos bronzmeccses a kadét Eb-n

Elekes Enikő (65 kg) 2018 óta tartó veretlenségi sorozata a szamokovi kadét Európa-bajnokságon sem szakadt meg, amelyen rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva a döntőbe jutott. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA) további két sportoló képviselte szerdán: Nyikos Veronika remekül küzdött a 73 kilogrammosok között, de végül az elődöntőben a lengyel Patrycja Cuber parancsolt neki megálljt, Fáth Laura (49) pedig kiesett.

Már a nyolcaddöntőben ellentmondást nem tűrően birkózott a serdülő Európa-bajnok Elekes Enikő, aki technikai tussal (10–0) aratott diadalt a litván Iveta Cesnauskaitéval szemben. Nem volt ez másképp a folytatásban sem, mindössze 1:45 percre volt szüksége ahhoz, hogy tusolja a lengyel Alicja Nowosadot, ezzel bejutott a 65 kilogrammosok elődöntőjébe, amelyben az orosz Alisza Cserniskova várt rá. Noha ez a mérkőzés már négy percig tartott, Enikő gyönyörű leviteleivel az orosz sem tudott mit kezdeni, 7–2-es sikert ért el a KIMBA növendéke. Az aranyéremért az ukrán Darja Konsztantinovát kell legyőznie csütörtökön az esti programban.

Nyikos Veronika is remekelt: a selejtezőben 37 másodperc alatt tusolta a bolgár Vanesza Sztojanova Georgjevát, majd a negyeddöntőben a románok serdülő Eb-bronzérmese, Andreea Scarlatescu sem okozott neki gondot. Sőt! Már a második menet elején kialakította a technikai tust, 12–2-re nyert. Az aranycsatáért viszont nagyon megszenvedett a lengyel Patrycja Cuberrel szemben: riválisa az első két percben 4–1-es előnybe került, és hiába szerzett Veronika levitelből és aktivitásból pontot, a 4–4-es végeredmény a vetélytársnak kedvezett, mivel ő csinálta a nagyobb értékű akciókat. Csütörtökön a harmadik helyért a belorusz Kszenija Patapovics vagy a horvát Milla Andelic következik.

A serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes Fáth Laura (49 kg) az első körben 8–0-ra kikapott a román Nicoleta Bajantól, s mivel legyőzője nem jutott be a döntőbe, búcsúzott a viadaltól.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZAMOKOV
Szerda
A KIMBA sportolóinak eredményei

Selejtező
73 kg: Nyikos Veronika–Vanesza Georgjeva (bolgár) tus 2–0-nál
Nyolcaddöntő
49 kg: Nicoleta Bajan (román)–Fáth Laura 8–0
65 kg: Elekes Enikő–Iveta Cesnauskaite (litván) 10–0
Negyeddöntő
65 kg: Elekes Enikő–Alicja Nowosad (lengyel) tus 7–0-nál
73 kg: Nyikos Veronika–Andreea Scarlatescu (román) 12–2
Elődöntő
65 kg: Elekes Enikő–Alisza Cserniskova (orosz) 7–2
73 kg: Patrycja Cuber (lengyel)–Nyikos Veronika ‘4–4 (több nagyobb értékű akcióval)

Írta: K. B.