Elekes csak a soron következő feladatra koncentrál

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kiválósága, Elekes Enikő (65 kg) rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva a dobogó legfelső fokára állhatott a bulgáriai Szamokovban vasárnap véget ért kadét Európa-bajnokságon. Vele, és a korosztályos leányválogatott vezetőedzőjével, Gyurasits Csabával beszélgettünk a történtekről.

Ellentmondást nem tűrően birkózott Elekes Enikő! A nyolcaddöntőben technikai tussal nyert a litván Iveta Cesnauskaite ellen, majd tussal bizonyult jobbnak a lengyel Alicja Nowosadnál, ezzel bejutott az elődöntőbe, amelyben 7–2-es sikert ért el az orosz Alisza Csarniskovával szemben, végül az aranycsatában az ukrán Darja Konsztantinova sem okozott különösebb problémát, 11–1 lett a vége. Enikő ezzel a serdülő után a kadét Európa-bajnokságot is megnyerte, s megőrizte a 2018 óta tartó veretlenségi sorozatát.

De vajon ő is úgy érezte, hogy könnyedén győzött?

„Amikor hazaértem, többen mondták, hogy arra számítottak, nehezebb küzdelmeket követően zárok az élen – így a fiatal. – Az Eb előtt azt éreztem, nagy feladat előtt állok, ám inkább magam miatt: végig oda kellett figyelnem, koncentrálnom, összpontosítanom. Szerencsére a felkészülésem kiválóan sikerült, azt hiszem, mindent megtettem annak érdekében, hogy újfent Eb-címet ünnepeljek. Ettől függetlenül nem úgy utaztam Szamokovba, hogy én biztosan aranyérmet nyerek: mindig csak a soron következő meccsel foglalkozom, és ez most sem volt másképp.”

Kíváncsiak voltunk arra is, szerinte melyik mérkőzése volt a legnehezebb.

„Noha az orosszal birkóztam a legszorosabbat, a döntőt mondanám. Konsztantinova ellen már igazán éreztem a tétet, sokkal jobban összeszedtem magam. Úgy tűnik, nyomás alatt jobban teljesítek.”

„Enikő szereplését látva több külföldi edző gratulált; hihetetlenül jól birkózott. Egyelőre nem tudnak mit kezdeni vele a riválisai, akik egyszerűen képtelenek reagálni a kiszámíthatatlanságára. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg sokáig küzdhet még ebben a súlycsoportban, mivel hatvannégy kilóval állt mérlegre” – értékelt Gyurasits Csaba.

A korosztály világbajnokságát Budapesten rendezik július 19. és 25. között. Milyen célokkal vág neki a fiatal?

„Természetesen nagy motivációt ad a szamokovi sikerem. Soha nem birkóztam még ázsiaiakkal, ez lesz életem első vébéje. Egyáltalán nem tartok tőlük, tudom, hogy ugyanazt érzik, mint én. Továbbra is úgy készülök, ahogyan azt eddig is tettem: mérkőzésről mérkőzésre gondolkozom, és persze mindent megteszek annak érdekében, hogy tökéletes formában lépjek szőnyegre.”

Írta: K. B.
Fotó: UWW