Elekes aranyérmes, Nyikos harmadik a kadét Eb-n!

Micsoda bravúr! A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolói közül Elekes Enikő (65 kg) Európa-bajnoki címet ünnepelt a Szamokovban zajló kadét Európa-bajnokságon, Nyikos Veronika (73) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel!

A 2018 óta veretlen serdülő Európa-bajnokunk, Elekes Enikő parádés teljesítményt nyújtva, rendkívül meggyőző birkózást bemutatva bejutott szerdán a bulgáriai kadét Európa-bajnokság 65 kilogrammos mezőnyének döntőjébe, mivel legyőzte a litván Iveta Cesnauskaitét, a lengyel Alicja Nowosadot és az orosz Alisza Cserniskovát.

A csütörtök esti aranycsatában aztán jöhetett az ukrán Darja Konsztantinova.

Enikő egykarból kezdett dolgozni, eleinte sikertelenül. Felmérték egymást a felek. A bírók a magyart látták inaktívabbnak, így vele szemben rendelték el a 30 másodperces támadási időt. Noha ezalatt indított lábra támadást, sikertelenül, így 1–0-s előnybe került az ukrán. Az első menet vége előtt gyönyörűen támadt páros combra, négypontos akciót hajtott végre (4–1).

A második felvonásban Konsztantinova kezdeményezett, Elekes azonban remekül kontrázott két pontért (6–1). A KIMBA sportolója kiváló lehetőséget vett észre: gánccsal ellenfele mögé lépett, négy pontért ledöntötte (10–1). Az ukrán mester nem értett egyet az ítélettel, emiatt bedobta a challanget. Csakhogy a videó megtekintése után sem határoztak másképp, így újabb egy pont járt a magyarnak, márpedig ez egyben azt is jelentette, hogy kialakult a tízpontos különbség (11–1), tehát a technikai tus, azaz Elekes Enikő kadét Európa-bajnok lett Szamokovban!

A 73 kilogrammosok között Nyikos Veronika szerdán a bolgár Vanesza Sztojanova Georgjevát és a román Andreea Scarlatescut felülmúlva bejutott az elődöntőbe, ott azonban óriási csatában kikapott a lengyel Patrycja Cubertől, így a bronzmérkőzésen volt érdekelt csütörtökön, amelyben a vigaszág győztesével, a belorusz Kszenija Patapoviccsal kellett megküzdenie.

Az első akció Patapovicsé volt (2–0), ám az újabb támadásra már jól reagált a magyar, mögé lépett, és levitte a földre (2–2). A második menetben lényegében megismétlődött az utóbbi helyzet, Veronika már 4–2-re vezetett, ráadásul hamarosan újabb akciót hajtott végre két pontért (6–2). Az utolsó negyven másodpercben hatékonyan védekezett, a belorusz lényegében tehetetlen volt. Olyannyira, hogy a legvégső pillanatokban Nyikos még egyszer kontrázott, ez pedig azt is jelentette, hogy életében először világverseny dobogójára, annak is a harmadik fokára állhat.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZAMOKOV
A KIMBA sportolóinak eredményei

Selejtező
73 kg: Nyikos Veronika–Vanesza Georgjeva (bolgár) tus 2–0-nál
Nyolcaddöntő
49 kg: Nicoleta Bajan (román)–Fáth Laura 8–0
65 kg: Elekes Enikő–Iveta Cesnauskaite (litván) 10–0
Negyeddöntő
65 kg: Elekes Enikő–Alicja Nowosad (lengyel) tus 7–0-nál
73 kg: Nyikos Veronika–Andreea Scarlatescu (román) 12–2
Elődöntő
65 kg: Elekes Enikő–Alisza Cserniskova (orosz) 7–2
73 kg: Patrycja Cuber (lengyel)–Nyikos Veronika ‘4–4 (több nagyobb értékű akcióval)
Bronzmérkőzés
73 kg: Nyikos Veronika–Kszenija Patapovics (fehérorosz) 6–2
Döntő
65 kg: Elekes Enikő–Darja Konsztantinova (ukrán) 11–1

Írta: Krasznai Bence
Fotó: UWW