Csütörtökön kezdődik a budapesti európai olimpiai kvalifikációs verseny!

Tavaly ilyenkor a koronavírus-járvány első hulláma sok más esemény mellett a birkózók Budapestre tervezett európai olimpiai kvalifikációs versenyét egyaránt törlésre késztette. A nemzetközi szövetség (UWW) az alapjaiban megváltozott helyzetben továbbra is megbízott a magyar rendezőkben, így ezen a héten csütörtöktő vasárnapig a BOK-csarnokban sor kerülhet a rangos viadalra – természetesen immár szigorú buborékrendszerben. Mindhárom szakág ha-hat ötkarikás súlycsoportjában feszülnek egymásnak a kontinens azon birkózói, akik nem szereztek kvótát a 2019-es nur-szultani világbajnokságon, s nehéz dolguk lesz, mert kizárólag a döntőbe jutás ér tokiói kvalifikációt, hiszen Japánban kategóriánként csak 16-an versenyeznek majd. A mezőny erejére jellemző, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnokok is szerepelnek a budapesti szőnyegen. A magyarok közül másfél éve Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg) arany-, Lőrincz Viktor (kf., 87 kg) ezüst-, Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) bronzéremmel, míg Sastin Marianna (női 62 kg) ötödik hellyel szerzett szereplési jogot Tokióra, most – és majd a májusi, szófiai világkvalifikáción – követhetik őket a többiek.

A budapesti programot csütörtökön a szabadfogásúak nyitják, a hazai szakvezető, Dvorák László a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) honlapján kifejtette, további egy, optimális esetben két kvótát remél, de „ehhez mindennek tökéletesen kell alakulnia, óriási fegyvertény lenne, ha sikerülne.” 

A már kétszeres olimpikon, Eb-második Ligeti Dániel (125 kg) a legesélyesebb erre, de a honosított Kuramagomedov Murad (74 kg) és a féléves válogatottbeli felfüggesztése után visszatérő, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István (86 kg) sem sansztalan az öt indulónk közül.

A pénteken kezdő nők kapitánya, Ritter Árpád a 2019-es Eb-győztes, négyszeres világbajnoki harmadik Barka Emesében (57 kg) bízik a leginkább, mint fogalmazott, „hetvenöt százalékot adok arra, hogy Emese kvalifikálja magát a játékokra.”

Mellette nagy név az Eb-ezüstérmes, kétszeres U23-as kontinensbajnok Németh Zsanett (76 kg), neki viszont elképesztően erős a mezőnye, tele világklasszisokkal.

A szombaton esedékes kötöttfogásban Sike András szakvezető négy emberéből egy befutására számít, „ha ennél több lesz, az hab a tortán”. A vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (67 kg) az ötkarikás szereplés érdekében közel egy évtized után fogy hetven kiló alá, de az Eb-harmadik Torba Erik (60 kg) is a szokásosnál egy kategóriával lejjebb próbálkozik.

A MAGYAR CSAPAT
Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57), Kuramagomedov Murad (74), Veréb István (86), Korcsog Milán (97), Ligeti Dániel (125)
Női birkózás: Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57), Szabados Noémi (68), Németh Zsanett (76)
Kötöttfogás: Torba Erik (60), Korpási Bálint (67), Szőke Alex (97), Varga Ádám (130)

A BUDAPESTI OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY PROGRAMJA
Csütörtök

Szabadfogás: küzdelmek az elődöntőig.
Péntek
Szabadfogás: helyosztók.
Női birkózás: küzdelmek az elődöntőig.
Szombat
Női birkózás: helyosztók.
Kötöttfogás: küzdelmek az elődöntőig.
Vasárnap
Kötöttfogás: helyosztók.

SZABADFOGÁS
Az MBSZ honlapja ITT írt részletesen a várakozásokról.
Az MBSZ honlapja a mezőny erősségéről és az esetleges riválisokról ITT írt.

NŐI BIRKÓZÁS
Az MBSZ honlapja ITT írt részletesen a várakozásokról.
Az MBSZ honlapja a mezőny erősségéről és az esetleges riválisokról ITT írt.

KÖTÖTTFOGÁS
Az MBSZ honlapja ITT írt részletesen a várakozásokról.
Az MBSZ honlapja a mezőny erősségéről és az esetleges riválisokról ITT írt.