Buta birkózót nem láttam még a dobogó tetején – Péteri András

„A leendő bajnokoknak intelligensnek és műveltnek kell lenniük” – Péteri András, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) tanulmányért felelős koordinátora.

Megbízható kezekbe kerültek akadémiánk teljes programjában (TAP) résztvevő növendékei, hiszen a tanulmányért felelős koordinátoruk a serdülő leányválogatottat négy évig irányító Péteri András lett, aki egyben a Kőbánya SC birkózószakosztályának vezetője is.

„Ezerkilencszáznyolcvankettőtől kezdve húsz esztendőn át tanárként dolgoztam; először általános, majd középiskolában. Sok évig felügyeltem a Csanádi Árpád Sportiskolában tanuló birkózók mindennapjait és az iskolai eredményeiket. A KIMBA-ba felvételt nyert diákok kollégiumi és iskolai munkáját egyaránt egyengetem, a szállásról a sportkomplexumba viszem őket, és vissza. Testhezálló a munka, hiszen nagyjából másfél kilométerre lakom a KIMBA-tól” – magyarázza Péteri András.

A mester egyelőre alig egy tucat fiatallal foglalkozik Csepelen. A TAP szeptemberi indulásával viszont 84 ifjú költözik a XXI. kerületbe, ezzel együtt Péteri természetesen segítséget kap: vezetőségünk egy-egy női és férfi nevelőtanárt szeretne felvenni.

„A koronavírus-járvány miatt jelenleg online oktatás zajlik. Most egyszerűbb, hogy a gyerekek a két edzés között az akadémián tanulnak, s csak az után térnek vissza a Weiss Manfréd Kollégiumba. Az igazság az, hogy heti nyolc edzés mellett csak pihenésre és tanulásra juthat idejük, ezeken kívül nincs más dolguk. Na jó, természetesen a szobájukban is rendet kell tartaniuk!”

Nehezebb-e sportoló gyerekkel foglalkozni? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

„Szerintem velük könnyebb a munka! Ők ugyanis az átlagnál céltudatosabbak. Buta birkózót nem láttam még a dobogó tetején: a leendő bajnokoknak intelligensnek és műveltnek kell lenniük. Épp a minap gyűjtöttem össze a KIMBA növendékeinek féléves iskolai eredményeit, és büszkék lehetünk rájuk, hiszen jó páran zártak négyes átlag felett.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy tekint Péteri az új kihívásra.

„Nagyon szeretek együtt dolgozni a tizennégy és tizennyolc év közötti korosztállyal: ilyenkor dől el, sportoló lesz-e valakiből vagy nem. Ezer olyan inger éri a fiatalokat, amelyek más irányba terelhetik őket. Nagy kihívás szembenézni ezzel a feladattal, fontosnak tartom. Huszonnyolc tanítványom szerepelt eddig világversenyen, közülük többen nyertek érmet, szóval úgy vélem, eddig is sikerrel vettem ezt az akadályt. Örülök, hogy a KIMBA vezetősége megbízik bennem, és rám gondolt ebben a munkakörben. Mindent összevetve állíthatom, hogy a KIMBA-ban olyan biztonságos hátteret kapnak a felvételt nyerő sportolók, amelyek által valóban elérhetik a céljaikat.”

Írta: Krasznai Bence
Fotó forrása: Halasmedia.hu