Bármikor számíthatnak rám a gyerekek – Sleisz Gabriella

Új edzővel bővült a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai stábja: noha hivatalosan eddig még nem jelentette be, visszavonult az élsporttól a négyszeres Európa-bajnoki ötödik helyezett, egyetemi világbajnoki ezüstérmes Sleisz Gabriella, aki januártól a női szakág vezetőjének, Ritter Dilettának segíti a munkáját a Csepelen.

„Már tavaly év elején, a római kontinensviadal után abba szerettem volna hagyni a pályafutásomat, végül rávettem magam arra, hogy megpróbáljak kvalifikálni a tokiói olimpiára. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották az eseményt, a pandémia okozta leállás után pedig már nem éreztem erőt magamban a folytatáshoz. Úgy döntöttem, a szeptemberi felnőtt országos bajnokság lesz az utolsó verseny, amelyen részt veszek birkózóként. Aranyérem után akaszthattam szögre a sportcipőmet” – eleveníti fel a történteket Sleisz Gabriella.

Saját bevallása szerint azóta felszabadultabban él. Persze a szőnyegtől nem tudott és nem is akart teljesen elszakadni. Mi több… Manapság is beáll küzdeni, ha épp arra van szükség, emellett új kihívás elé egyaránt állította magát: edzősködni kezdett.

„Sokat őrlődtem magamban azon, abbahagyjam-e a birkózást. Mint kiderült, ehhez külső ingerre volt szükségem, amely ezúttal egy lehetőség formájában mutatkozott meg: Diletta már tavasszal jelezte, hogy szeretné, ha együtt dolgoznánk. Rögtön megtetszett az ötlet. Noha Csepelen a teljes akadémiai program csak szeptemberben kezdődik, már most szükség volt a segítségemre, szóval január eleje óta hivatalosan is itt dolgozom.”

Habár versenyzőként OKJ-s tanfolyamon végeztt edzői szakon, tudja, rengeteget kell még fejlődnie.

„Kiváló példák állnak előttem, szóval elleshetem a szakma csínját-bínját. Olyan mester szeretnék lenni, akiben megbíznak a tanítványai. Hogyan lehet mindkettőt megvalósítani úgy, hogy közben megmarad a tekintélyem? Néha le kell teremtenem őket, megmondanom, ha valamit nem csinálnak jól. Ha épp túlbuzgóak, akkor vissza kell rángatnom őket a földre. De emellett azt is meg kell mutatnom nekik, hogy bármikor számíthatnak rám.”

Sleisz tisztában van azzal, hogy hatalmas lehetőség a KIMBA-ban kezdeni edzői pályafutást.

„A felelősségem legalább ugyanakkora! Amolyan bizonyítási vágy van bennem; meg szeretném mutatni, hogy én is képes vagyok jó birkózókat, egyben remek embereket nevelni. A célom egyértelműen az, hogy a kezem alatt nevelkedő fiatalokból egyszer világversenyen érmes sportoló váljon. A KIMBA világszínvonalú körülményeket nyújt mindenkinek; gyönyörű a hely, és a gyerekekre is nagyon figyelnek. Biztos vagyok abban, hogy a női birkózás is szép jövő előtt áll: válogatottként megtapasztaltam, milyen nehéz az, amikor összesen hárman edzünk, mindahányan más súlycsoportban – iszonyatosan rossz így készülni mondjuk az Európa-bajnokságra. Ehhez képest Csepelen harminc-negyven lány dolgozhat együtt, és ez nagyban segítheti a szakág fejlődését, eredményességét.”

Írta: K. B.