Alakul az alapprogram

Hamarosan összeáll a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) bázisa; a teljes programban résztvevők után nemsokára az is kiderül, kik vehetnek részt nevelőműhelyünk első nemzedékének alapprogramjában. Ehhez azonban csaknem százhatvan birkózónak részt kell vennie az öt felvonásból álló szakmai felmérősorozatban.

Január 25-től február 4-ig zajlik a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapprogramjába jelentkezett sportolók szakmai felmérősorozata. Rögtön le kell szögeznünk, óriási a túljelentkezés a képzésre, hiszen közel százhatvan sportoló vesz részt a tesztnapokon. Mi azonban csak a társaság körülbelül ötven százalékát vehetjük fel.

A közel háromórás menetrendben a pszichológiai, a technikai és a fizikai állapotfelmérés mellett az úgynevezett Inbody-felmérésre egyaránt sor kerül, amely a sportolók testösszetételét analizálja (FONTOS, hogy utóbbi miatt a program előtt két órával inni és enni sem szabad!). A kötött- és a szabadfogású technikai felmérés minimálisan eltért egymástól. Előbbi fogásnem képviselőinek csípődobást, válldobást, hátraesést, derékra támadást, felfordítást és hátsó-alsó emelést kell bemutatniuk, míg a szabadfogásúaknak csípődobást, válldobást, hátraesést, malom dobást, egy- és pároslábra támadást, felfordítást, valamint orsót.

A hat állomást magában foglaló programon természetesen mindenkinek csak egyszer kell megjelennie: a vezetőség beosztotta, melyik egyesületeknek, mikor kell szerepelniük a Körcsarnokban.

Németh Iván

„Az alapprogramba általában a fővárosiak jelentkeztek, ily módon nem élnének a bentlakásos lehetőséggel. Vállalniuk kell heti két edzést (Csepelen vagy a Körcsarnokban, ők dönthetnek arról, hol), emellett kötelezően részt kell venniük havonta egy edzőtáborban. Áprilisban és májusban egyaránt Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián kezdenek háromnapos összetartással. Vannak olyan birkózók, akik a teljes programba jelentkezettekkel együtt megcsinálták a felmérőt, nekik értelemszerűen ezúttal nem kell. Muszáj tudnunk, ki, hol tart jelenleg, hogy aztán – a későbbi tesztek alkalmával – nyomon követhessük a fejlődésüket, és ahhoz mérten, személyre szabva foglalkozzunk vele” – magyarázza a KIMBA sportszakmai operatív menedzsere, Németh Iván.

Az alapprogramba a harminc lány mellett körülbelül hatvan-hatvan szabad- és kötöttfogású birkózó jelentkezett.

Íme, a program:

Írta: Krasznai Bence