A világ legjobb akadémiája szeretnénk lenni − Bacsa Péter

Példaértékű életpályát tudhat maga mögött akadémiánk szakmai felelőse, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter: noha a legmagasabb szintig vezető út biztos receptjét nem tudja, azt igen, miként válhat valakiből kiemelkedő képességű birkózó, egyben teljesértékű ember.

Harminc évvel ezelőtt, 1990-ben kötöttfogásban junior Európa-bajnoki bronzérmes lett Bacsa Péter. Nem sokkal később fogásnemet váltott, és meg sem állt az 1996-os atlantai olimpiáig, amelyen szabadfogásban, a 90 kilogrammosok között a tizedik helyen zárt. Még a sportolói pályafutása közben nappali tagozatos hallgatóként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, a játékok után pedig, négyszeres felnőtt magyar bajnokként felhagyott a sporttal, és a tanulmányaira koncentrált: előbb a Testnevelési Egyetemen diplomázott edzői szakon, majd 1999-ben az Egyesült Államokban, a Grand Valley State Universityn csinált MBA-diplomát. Öt évvel később, 2004-től nemzetközi minősítésű birkózóbíróként dolgozott, megjárva a pekingi és a londoni olimpiát. Folyékonyan beszél angolul és németül, középszinten oroszul; ez utóbbi a birkózás nem hivatalos világnyelve. Az ambícióinak megfelelően vissza szeretett volna adni valamit a sportágnak, így jutott el 2015-ben a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöki pozíciójáig.

„Dorogon kezdtem birkózni, édesapám, Bacsa Ferenc kezei alatt. Többek között az alázatot, a kitartást és a problémamegoldó-készséget köszönhetem neki és a sportnak. Rajtam kívül számos másik srácnak egyengette a pályafutását, közülük többen világklasszissá váltak. A birkózásról alkotott képe és a tapasztalata miatt nem találtunk volna nála alkalmasabb embert arra, hogy a tehetségkiválasztásért felelős szakmai tanácsadó legyen a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában (KIMBA).”

A már átadott nemzetközi szintű, minden birkózóigényt kielégítő sportkomplexum ötlete mondhatni, közös, hiszen együttes erővel hozták létre az illetékesek a Mr. Tus Birkózóakadémia szakmai filozófiájára alapozva.

„Németh Szilárd elnök úrnak jeleztük, hogy a mai világban elengedhetetlen a KIMBA-hoz hasonló rendszer ahhoz, hogy még sikeresebbé váljunk a nemzetközi porondon – a klubszinten zajló munka nem elég manapság. Megértette, tetszett neki, és azóta is mindenben támogat minket. Több birkózó-nagyhatalomban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Törökországban is hasonló szisztéma mentén dolgoznak, míg például a lengyeleknek és a bolgároknak nincs ehhez hasonló intézményük – láthatjuk, közel sem olyan ütőképesek, mint öt-tíz-húsz évvel ezelőtt.”

A KIMBA bázisának építése 2018-ban kezdődött. Olyan lett, amilyennek azt Bacsa elképzelte?

„Eddig minden álomszerűen alakul, csoda ez a komplexum. Ha a tervek szerint haladunk, akkor fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül a felnőttválogatott gerincét alkotva. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre csak tégla és beton, meg kell töltenünk élettel; olyan világszínvonalú szakmai és nevelési eszközöket alkalmazva, amelyek segítségével ismét a világ élmezőnyéhez zárkózhatunk.”

De mit is értünk világszínvonalú szakmai és nevelési eszközök alatt?

„Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, a Mr. Tus szellemi örökösei leszünk, csak épp jóval magasabb szintű körülmények között, a XXI. század elvárásainak megfelelve. Ugyanakkor a kimagasló körülmények mellett csak vért, verejtéket és izzadságot ígérhetünk, mert ebben a sportágban enélkül senki nem érhet el igazán nagy eredményeket. Olyan edzőket alkalmazunk, akik szakmailag a legmagasabb szinten vannak, és valószínűleg hozzájuk csatlakoznak jövőre azok a harmincév feletti klasszisok, akik a tokiói olimpiára éremesélyesként utaznak – a múltat, a jelent és a jövőt kapcsoljuk össze.”

A KIMBA egyik legfőbb mottója, hogy gondolkodó, a hazáját szerető és tisztelő birkózók nevelkedjenek.

„Nagy a felelősségünk, hiszen több száz szülő bízza ránk a gyerekét. Ezt többek között azzal háláljuk meg, hogy a legjobb iskolákat találjuk meg a fiataloknak. Mindenki, aki nálunk végez, legalább egy középfokú angol nyelvvizsgát tesz a gimnázium végig. Megígérhetjük, hogy az akadémistáink minden lépéséről tudunk majd, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában felügyelve lesznek annak érdekében, hogy bárhol megállják a helyüket az életben. Fontos kiemelni, hogy az egyesületekből nem kell átigazolniuk a versenyzőknek, partnerként tekintünk a klubokra, s azok edzőire is. Nyitva áll a kapu mindenki előtt. Nem érdekközösséget szeretnénk kialakítani, hanem olyan társaságot, amely jóban-rosszban összetart egymással. Tíz év múlva a világ legjobb akadémiája szeretnénk lenni!”

Írta: Krasznai Bence