A tavalyi év egyik legfőbb pozitívuma: a KIMBA

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, egyben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai felelőse, Bacsa Péter elevenítette fel a nevelőműhelyünk alapításának évében történteket.

Meglehetősen furcsa, akár úgy is fogalmazhatnánk: drasztikus esztendőt tudhat maga mögött a világ. Ennek okozója a koronavírus-járvány, amely eddig szinte elképzelhetetlen korlátozásokra késztette a kormányokat és a szervezeteket. Sportágunkban elmaradt például az összes utánpótlás-világverseny – így a hazai rendezésű kadét-világbajnokság is –, halasztották a budapesti európai olimpiai kvalifikációs viadalt, nem beszélve a 2020-ra tervezett Tokió játékokról, amelyet 2021-re ütemezett át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Történtek ugyanakkor pozitívumok is, amelyek közül az egyik legfőbb a KIMBA átadása volt – és ezt az MBSZ ügyvezető alelnöke, akadémiánk szakmai felelőse, Bacsa Péter is kiemelte.

„Kiemelkedő eseménynek számít sportágunk hazai történetében, hogy Csepelen megnyíltak a birkózás új szentélyének kapui. Sajnos a pandémia miatt nem szervezhettünk látványos nyitóünnepséget, így a szeptember végi felnőtt országos bajnokságon mutatkozhatott be a létesítmény. Mindenki látta, hogy minden igényt kielégítő sportkomplexum a miénk, amely versenyek szervezésére egyaránt tökéletes. Az elsődleges feladat ugyanakkor nem ez, hanem az akadémiai képzés elindítása” – magyarázza Bacsa Péter.

A szakmai stáb jelenleg is gőzerővel dolgozik ezen: szeptember óta a tíz felvonásból álló toborzókörút mellett szülői nyílt napot és országos szakmai felmérősorozatot egyaránt indítottunk annak érdekében, hogy a teljes értékű munka zökkenőmentesen elrajtolhasson szeptemberben.

„Ősszel lezajlott a toborzóidőszak. Erre amiatt volt szükség, mert a szülőknek a gimnáziumi jelentkezési határidőig dönteniük kellett arról, hova szeretnék beíratni a gyermeküket. Nagyszabású események keretein belül bemutatkoztunk, és hamarosan az is kiderül, kik azok a fiatalok, akik szeptembertől csatlakozhatnak a programunkhoz. Ami az alap programban résztvevőket illeti: reményeink szerint az idén áprilisban velük is megkezdhetjük a munkát – az ő szintfelmérőjükre januárban és februárban lehet számítani.”

A KIMBA iránti érdeklődés még a vezetők optimista várakozásait is túlszárnyalta. Jó bizonyíték erre a szakmai felmérősorozat, amelyben szakvezetőink tíz nap alatt az ország nyolc pontjára látogattak; a teljes akadémiai programba jelentkezők közül több mint száz sportoló tette próbára magát, míg az alap programban közel százötvenen lehetnek érintettek.

„Bebizonyítjuk, hogy a világ élvonala felé vezető legjobb úton nálunk lehet haladni – mindenki megtapasztalhatja a magas színvonalú munkát. A hozzánk költözők életét megpróbáljuk úgy alakítani, hogy ne csak sportolóként, hanem emberileg is becsülendő tulajdonságokat sajátíthassanak el.”

Írta: Krasznai Bence