A szakmám a mindenem – Kőrösi Éva

Sokat segít a magyar birkózósportnak a hazai szövetség (MBSZ) orvosi, prevenciós és antidopping bizottságának ifjú elnöke, egyben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia egészségügyi munkájának felelőse, Kőrösi Éva, aki sokáig maga is ezt a sportot űzte, és elmondta, a hivatása jelent neki mindent.

Kőrösi Éva a Vajdaságban, Zentán nőtt fel. Igazi birkózócsaládban nevelkedett, édesapja, unokatestvérei egyaránt ezt a sportot űzték, ráadásul a nagybátyja a helyi klub szakmai vezetője volt.

„A 2000-es évek elején kezdtem birkózni, az első országos érmemet 2004-ben szereztem, majd többször álltam a szerb korosztályos bajnokság dobogójának legfelső fokára. Zentán akkoriban csak kötöttfogású szakosztály működött, és habár nekünk, lányoknak tartottak szabadfogású edzéseket, sajnos technikailag nem tudtunk volna felzárkózni a nemzetközi mezőnyhöz – Szerbia akkoriban nem állított ki női csapatot a világversenyeken, emiatt sokáig nem volt lehetőségem világ- vagy Európa-bajnokságon bizonyítani.”

Kőrösi 2011-ben költözött Budapestre, 2014-ben magyar színekben versenyzett a pécsi egyetemi világbajnokságon.

„Az egyetemi vébén csúnyán kificamodott a vállam, a nyolcadik helyen zártam. Hosszúra nyúlt a rehabilitáció, műteni is kellett. Összességében másfél év kihagyás után úgy gondoltam, jobb lesz a szőnyeg mellett dolgoznom.” 

Éva a Semmelweis Egyetemen diplomázott dietetikusként, majd a Testnevelési Egyetem mesterképzésén tanult sportágspecifikus dietetikát. Az orvosi stáb tagjaként először a 2013-as budapesti világbajnokságon dolgozott dr. Molnár Szabolcs mellett, négy esztendővel később hivatalosan is az MBSZ munkatársa lett, az idén januárban pedig megválasztották az orvosi, prevenciós és antidopping bizottság elnökének. Mindez akár furcsa is lehet, lévén hogy ő a bizottság egyedüli női tagja, mindössze 29 éves, és rendkívül tapasztalt szakemberekkel működik együtt.

„Azt azért látni kell, hogy én tulajdonképpen az orvosokat tehermentesítem. Elnökként rengeteg dolgom van: szervezői, összekötő és adminisztratív feladataim egyaránt. Igaz, hogy én vagyok a csapat legfiatalabb tagja, de nyolc év alatt elfogadtak, és úgy érzem, tökéletesen megbízunk egymásban.”

A szakember hivatalosan a felnőttválogatottért és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia egészségügyi munkájáért felel.

„Ettől függetlenül elmondhatjuk, bárkinek segítek, aki hozzám fordul, legyen szó klubokról vagy gyerekekről. Én végzem a válogatott étrendkiegészítését, kezelem az ehhez szükséges raktárt, és természetesen egyénre szabottan meghatározom, kinek, mire van szüksége. Az edzőtáborokban megírom az étlapokat, vagy ha azt már készen kapjuk, átnézem, és folyamatosan tartom a kapcsolatot a konyhával. A sportolóknak továbbá rendszeresen tartok előadást táplálkozásról, az étrendkiegészítésről. Továbbá minden, ami az antidoppinggal kapcsolatos, hozzám tartozik.”

Persze csak akkor tud igazán hatékonyan dolgozni, ha megfogadják a tanácsait.

„Nagyon szeretem, amikor tényleg tudok segíteni. Ehhez természetesen a sportolók elkötelezettsége szükséges, és szerencsére elmondhatom, ritkán találkozom negatív hozzáállással. A mai modern sport világában minél hamarabb el kell kezdeni a sportágspecifikus táplálkozással foglalkozni, ez ugyanis a sportoló egész karrierjére hatással lesz. Elmondhatom, a szakmám a mindenem. Érdekes, eleinte nem akartam dietetikus lenni, ehhez képest most ott tartok, hogy szerintem semmiért nem cserélném el.”