A nők is kvóta nélkül maradtak a BOK-csarnokban

Pénteken a női birkózók szálltak csatába a tokiói kvótákért a budapesti BOK-csarnokban zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyen. Fiataljaink helyt álltak, de kikaptak: Szekér Szimonetta (53 kg) 4–3-ra az ifjúsági olimpiai ezüstérmes azeri Leyla Gurbanovától, míg Szabados Noémi (68 kg) pedig 8–5-re az Európa-bajnoki harmadik litván Danute Domikaitytétől.

 „Kicsit csalódott vagyok, de nem elégedetlen – úgy érzem, nem birkóztam rosszul, próbáltam a legjobbamat nyújtani, és a taktikai utasításokat is betartottam. Igaz, kicsit jobban »lehajthattam« volna őt a szőnyegről… Tapasztalatszerzésnek remek volt, igyekszem a lehető legtöbb tanulságot levonni belőle” – nyilatkozta Szabados a mérkőzés után.

Németh Zsanett tussal kapott ki a belorusz Marzaljuktól Fotó: Róth Tamás

Az Eb-második, kétszeres U23-as Eb-győztes Németh Zsanettnek (76 kg) viszont, noha a 2018-as budapesti világbajnokságon felülmúlta, most esélye sem volt a vb- és Eb-ezüstérmes, kétszeres Európai Játékok-első fehérorosz Vasziljisza Marzaljukkal szemben, akitől tusvereséget szenvedett.

„Régóta ismerem a belorusz lányt, a versenyt megelőző felkészülési időszakban, Ukrajnában együtt is edzettünk. Ő a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője. Többet vártam magamtól, sajnálom, hogy így alakult. Egy éve nem fogytam már hetvenhat kilóra, és ez a tervezettnél sokkal jobban megviselt fizikailag – napok óta érzem, hogy nem vagyok jó formában, és ez meg is mutatkozott. A történteken ugyanakkor nem szabad rágódnom, csak a világkvalifikációs versenyre koncentrálok. Tudom, hogy a munkát minőségben elvégzem, és bízom abban, hogy az elég lesz” – fogalmazott Németh Zsanett.

Barka Emese nem bírt az ukrán Hrusinával Fotó: Róth Tamás

Maradt a magyarok közül az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-harmadik Barka Emese (57 kg), aki elsőre fordított csípődobást követően villámgyorsan kétvállra fektette a spanyol Graciela Sánchez Diazt. Bíztunk benne, hogy hasonlóképp folytatja, de sajnos nem így történt, kétszer is magára húzta az Eb-2. ukrán Alena Akobija Hrusinát, s végül 6–1-re kikapott tőle. Ezután könnyes szemmel így értékelt: „Az első menetben hibát követtem el – a rosszul sikerült akciómat kontrázva négy pontot szerzett az ukrán. A hátrányom így túl nagy volt, nem tudtam ledolgozni. Tovább kell lendülnöm a történteken, s csak arra szabad koncentrálnom, hogy a májusi, szófiai világkvalifikáción kvótát szerezzek.”

Honfitársnőinknek ez itt, Budapesten sajnos nem sikerült, e szomorú tényt Ritter Árpád szakágvezető így kommentálta: „Emese az első menetben hibázott a fejlefogással, ami miatt négypontos hátrányba került. Legfőképpen ennek köszönhette a vereséget. Zsanett fogyasztása nem ment olyan jól, ahogyan azt gondoltuk – bár nem kell olyan sokat leadnia, megviselte fizikailag. A kvótaszerzésre ugyanakkor még él az esélyük, hét hetünk van felkészülni úgy a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyre, hogy onnan boldogan, ötkarikás hellyel, akár helyekkel térjünk haza. Ami a két utánpótláskorú versenyzőt illeti: a feladatuk a tapasztalatszerzés volt. Úgy vélem, ha rutinosabbak lennének, nyerhettek volna a most elveszített mérkőzéseken. Nem szabad keseregni, dolgoznunk kell tovább.”

A szabadfogásúak vigaszágán a még junior Korcsog Milán (97 kg) válla megsérült az olimpiai 3. román Albert Saritov ellen, az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg) pedig rossz formáját folytatva 7–1-re kikapott az osztrák Johannes Ludeschertől. Kuramagomedov Murad (74 kg) kétvállra fektette a francia Charles André Afát, majd a bronzmérkőzésen 4–2-re kikapott az U23-as vb-2. román Maxim Vasilioglót, így az ötödik helyen végzett.

Íme, a versenynapról készült videó!

Szombaton a kötöttfogásúak küzdenek meg Tokióért, egy súllyal lejjebb fogyasztóink közül a világkupa- és Európai Játékok-2., Eb-3. Torba Erik (60 kg) és a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (67 kg) egy-egy kontinensbajnok norvég riválissal kezd. A junior Eb-1. Szőke Alexnek (97 kg) litván, Varga Ádámnak (130 kg) cseh ellenfél jut elsőre.