A közgyűlésnek és a felnőtt ob-nak egyaránt otthont adtunk

Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), hiszen a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) pénteken a sportkomplexumunkban rendezte az 2020-as évi rendes közgyűlését, egy nappal később, szombaton pedig a felnőtt országos bajnokságnak adtunk otthont.

Az MBSZ vezetői péntek reggel felavatták a KIMBA bejáratánál található emléktáblát, amely a nevelőműhely kétszeres olimpiai bajnok névadójáról készült. Jobb alkalmat akarva sem találhattak volna erre, hiszen ezt követően megtartotta éves közgyűlését a szervezet – immár a lenyűgöző, minden sportági igényt kielégítő csepeli létesítményünkben.

A sportág számos legendájának jelenlétében bemutatták, milyen szakmai koncepció mentén működhet a KIMBA, amely, noha önálló szervezet, szoros együttműködésben dolgozik az MBSZ-szel. A bemutatót – a közgyűléshez hasonlóan – a hat szőnyeg kapacitású főcsarnokban tartották, amely csupán egy szint a három közül. A felső emeleten található az olimpiai bajnokok lelátója, a 2018-as budapesti világbajnokság emlékterme, a tárgyaló és az irodák. Ami a földszintet illeti: még egy három szőnyeges helyiség található az erősítőterem, a két szauna, az öltözők, valamint a kápolna mellett.

Fontos, hogy az összes versenyző, edző, sportszakember otthon érezhesse magát a birkózás hazai fellegvárában. Többek között erről is beszélt az MBSZ elnöke, az akadémia alapítója, Németh Szilárd a prezentáció felvezetésében:

„Gondolkodó, egészséges értékrendű birkózókat szeretnénk nevelni. Olyanokat, akik küzdeni akarnak és tudnak, a legjobbak lennének úgy, hogy közben jó emberekké egyaránt válnak. Mindezért olyan vezetők állnak az akadémia élére, akikre méltán lehetünk büszkék, s felnézhet rájuk a jövő generációja.”

Németh Szilárd is beszédet mondott az akadémiai szakmai koncepciójának bemutatásakor Fotó: Róth Tamás

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA szakmai felelőse vette át a szót, s – miután a felnőtt-világbajnokságon szerzett, korosztályokra lebontott éremtáblával igazolta, szükség van a legmagasabb szintű utánpótlás-nevelésre – bemutatta, kik irányíthatják a KIMBA mindennapjait:

– Hegedüs Csaba, nagykövet, szakmai tanácsadó
– Bacsa Ferenc, a tehetségkiválasztásért felelős szakmai tanácsadó
– Bácsi Péter, szakmai igazgató
– Németh Iván, sportszakmai operatív menedzser
– Fodor Zoltán és Cifferszky Ákos, kötöttfogású szakágvezető
– Gulyás István, szabadfogású szakágvezető
– Ritter Diletta, női szakágvezető
– Matthews Evelin, sportszakmai asszisztens

Kiderült, 2021-től további edzők is dolgozhatnak a fiatalokkal. Nem lenne meglepő, ha a tokiói olimpiára készülő klasszisok közül néhányan a KIMBA-ban folytatnák a pályafutásukat trénerként. Bacsa kiemelte, a szabadfogás felzárkóztatásának érdekében az MBSZ arra törekszik, hogy a fogásnem egyik nagyhatalmából, az Egyesült Államokból szerződtessen trénert.

Habár a sportkomplexumhoz tartozó 120 férőhelyes kollégium csak 2022 szeptemberére készül el, addig sem maradnak szállás nélkül az akadémián nevelkedni vágyó 14 év feletti gyerekek: ideiglenesen a Weiss Manfréd Kollégiumban lakhatnak, amely felújított szobákkal, edzéstranszferrel várja a fiatalokat. Emellett tervben van még rehabilitációs központ, Hall of Fame-terem, étterem, könyvtár, tanulószoba és strandbirkózó küzdőtér kialakítása, megépítése is.

Fontos tudni, hogy az akadémiához csatlakozó birkózók az eredeti klubjuk színeiben versenyezhetnek tovább, a középfokú tanulmányaik végéig a jelenlegi egyesület hozzájárulásával igazolhatóak, a középfokú tanulmányaik befejezése után – átigazolásuk esetén – négy évig a megszerzett pontjaik felét az anyaegyesület kapja.

Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója beszélt arról, hogy négyféle akadémiai program közül lehet választani: az U23-asok és az U18-asok egyaránt dönthetnek az alap- vagy a teljes képzés mellett. Jövő januárig a toborzóidőszak zajlik, csak szeptemberi kezdéssel lehet a teljes képzésekre jelentkezni.

A kötöttfogású világbajnok Lőrincz Tamás és a szintén ebben a szakágban olimpiai bronzérmes Módos Péter jóízűen mesélt arról, milyen sokat köszönhetnek mindketten a korábbi Mr. Tus birkózóakadémiának. Szót ejtettek a központi felkészülés fontosságáról, s persze megemlítették, a szó jó értelmében némiképp irigyek arra, hogy az ifjú birkózógeneráció a KIMBA adta nemzetközi szintű feltételek mellett készülhet.

A Magyarország századik olimpiai bajnoki címét szerző Hegedüs Csaba záróbeszédében megígérte, hogy mindenki szívvel-lélekkel, teljes odaadással végzi majd a dolgát a nevelőműhelyben. Kijelentette: ez lesz a világ legeredményesebb sportági akadémiája. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: „A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni!”

A péntek sem volt tehát eseménytelen, de másnap, szombaton már az izgalmaké lett a főszerep, hiszen otthont adtunk a felnőtt országos bajnokságnak, amelyen összesen 145-en vettek részt.

Noha sérülés miatt több klasszis is hiányzott – például a világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor (87 kg), még ennek ellenére is akadtak olyan súlycsoportok, amelyekben meglehetősen érdekes párharcok alakultak ki.

Például a 87 kiló, amelyben – Viktor távollétében – az utánpótláskorúak dominálhattak. Már a viadal rajtja előtt sejteni lehetett, hogy a junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Takács István és a junior Eb-második Losonczi Dávid küzdenek meg egymással a döntőben, ez így is történt – noha a kadét-vb-második Papp Bertalan és a junior vb-harmadik Nagy Péter is közöttük mérette meg magát. Dávid és István ütközetéből ezúttal előbbi jött ki jobban, 2–2 lett a végeredmény, ő csinálta az utolsó pontot.

Szőnyegre lépett Viktor testvére, a 77 kiló világbajnoka, az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás, aki ezúttal eggyel nagyobb súlycsoportban, a 82 kilogrammosok között aratott esélyeshez méltó diadalt.

Lőrincz Tamás egy súlycsoporttal feljebb, a 82 kilogrammosok között aratott diadalt Fotó: Róth Tamás

A szabadfogásúak között talán a 74 kilogramm volt a legizgalmasabb: az Eb-ötödik Kuramagomedov Murad, az Eb-ötödik Gulyás Zsombor és a junior Európa-bajnoki harmadik Vida Csaba is megmérkőzött egymással. Vida és a honosított sportolónk birkózott az aranyéremért, a végletekig kiélezett mérkőzésen Kuramagomedov nyert 10–7-re.

A 65 kilóban világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail ezúttal a 70 kilogrammosok aranyérmét szerezte meg.

Az Európa-bajnok Barka Emese (57 kg) két nagyon sima meccsen ért el sikert, és a dobogó legfelső fokára állhatott. A kétszeres kadét Eb-aranyérmes Szél Anna (62 kg), a kadét kontinensbajnok Bognár Erika (59 kg) és a junior Eb-második Szabados Noémi (65 kg) egyaránt győzött.

Az idei országos bajnokok
Kötöttfogás

55 kg: Gazdag Krisztián (Pécsi EAC)
60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE)
63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: Krasznai Máté (Csepeli BC)
72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC)
77 kg: Losonczi Ottó (ESMTK)
82 kg: Lőrincz Tamás (Budapesti Honvéd SE)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
97 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC)
130 kg: Majoros Ármin Mózes (ESMTK)
Csapatverseny
1. Ceglédi VSE 35 pont
2. ESMTK 26 pont
3. Csepeli BC 25 pont
Szabadfogás
57 kg: Nyíri Milán (Csepeli BC)
61 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK)
65 kg: Kiss Károly (Pécsi EAC)
70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Mester Milán (ESMTK)
86 kg: Nagy Mihály (Sziget SC)
92 kg: Veréb István (Haladás VSE)
97 kg: Juhász Balázs (Kecskeméti TE)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)
Csapatverseny
1. Vasas SC 25 pont
2. Haladás VSE 23 pont
3. Kecskeméti TE 21 pont
Női birkózás
50 kg: Gaál Henrietta (Vasas SC)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
55 kg: Rehor Orsolya (Ceglédi VSE)
57 kg: Barka Emese (Csepeli BC)
59 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE)
62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
65 kg: Szabados Noémi (FTC)
68 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK)
72 kg: Szabó Franciska (Sziget SC)
76 kg: Magasházi Mercédesz (Kerámia SE Tófej)
Csapatverseny
1. Sziget SC 18 pont
2. Csepeli BC 15 pont
3. Kaposvári SI 13 pont

Írta: Krasznai Bence