A KIMBA-ban a nehézségek ellenére is zajlik az élet

Noha a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) programja egyelőre nem zajlik teljes gőzzel, a technikai stáb már most mindent megtesz annak érdekében, hogy zökkenőmentesen működjön a rendszer. Merthogy bőven akad tennivaló! Arra voltunk kíváncsiak, egészen pontosan mivel segítik a nevelőműhely mindennapjait – az első részben a KIMBA kurátorát, Süle Lászlót, Takács Bálint üzemeltetési igazgatót és Németh Iván sportszakmai operatív menedzsert kérdeztük.

Süle László

Épp most, áprilisban rajtolt volna a KIMBA alapprogramja, amelybe nyolcvanhat fiatal nyert felvételt. Csakhogy a pandémia ezeket a terveket is ellehetetlenítette – szeptemberre kellett halasztani a kezdést. Oly sok emberhez hasonlóan az akadémia kurátorának, Süle Lászlónak egyaránt meg kellett küzdenie a koronavírussal.

„Az elmúlt négy hétből hármat sajnos otthon kellett töltenem – kezdi Süle László. – Az első időszakban kifejezetten rosszul éreztem magam, majd nagyjából hét napot lábadoztam, s ugyanennyi ideig tartott a teljes felépülésem. Huszonhárom nap után adtam először negatív tesztet. Már jól vagyok, és újra teljes erőbedobással foglalkozom a KIMBA ügyeivel. Természetesen figyelem a sportág eseményeit: szinte az összes meccset láttam online a nemrégiben, Budapesten remekül megrendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyen, s nagyon örültem kötöttfogású klasszisunk, Korpási Bálint kvótaszerzésének. A második mérkőzésén, a bolgár Dimitrov ellen rendkívül nehéz, tusveszélyes helyzetből bravúrosan szabadult. Akkor így fogalmazott: »nem tudom, hogyan, honnan, de eszembe jutott, hogy valamikor nagyon régen, még a Hegedüs-féle Mr. Tus-akadémián tanultunk egy fogást arra az esetre, ha ilyen szorult helyzetbe kerül az ember, és azt valahonnan az agyam legmélyéről előszedtem.« Bálint példája is jól mutatja, mennyire fontos, hisz hosszú évek múltán is kamatozik az a fajta minőségi utánpótlásképzés, amelyet akkor a Mr. Tus és most a KIMBA is képvisel. Fontos eredménynek tartom, hogy a csarnokunk működőképességét a nehézségek ellenére sikerült fenntartanunk, így a hozzánk érkező birkózók és más sportolók a szigorú fertőzésmegelőzési protokoll betartása mellett továbbra is dolgozhatnak.”

Takács Bálint

Takács Bálint üzemeltetési igazgató lényegében azért dolgozik, hogy a gyönyörű komplexumban minden rendben legyen.

„Felügyelem a karbantartási, az apróbb fejlesztési munkákat a csarnokban és a kinti részen – mondja Takács Bálint. – Foglalkozom a beléptetőrendszerrel, a riasztókkal és a tűzjelzőkkel, a működéshez szükséges gépészeti rendszerekkel, illetve a különböző fogyóeszközök nyilvántartásával. Jelenleg az alsó szinten vannak a birkózók, a fenti nagy termet pedig bérlők használják – ez azért lehetséges, mert a kormány a pandémia idején is engedélyezi a versenysportot. Elkészítettük a fertőzésmegelőzési szabályokat leíró tájékoztatónkat, rengeteg kézfertőtlenítőt helyeztünk ki, sőt levegőfertőtlenítő berendezéseket is beszereztünk, azokat felszereltük. A parkolási rend kisebb mértékű átalakítása most zajlik, de rendre akadnak olyan apróságok, amelyekkel foglalkozni kell.”

Németh Iván

Németh Iván sportszakmai operatív menedzser azért felel, hogy az akadémiai programok zökkenőmentesen rajtoljanak szeptemberben.

„A fiatalok Nike-felszereléseket kapnak, amelyeket már elkezdtünk megrendelni – így Németh Iván. – Begyűjtöttem a sportruházatokhoz szükséges adatokat, mindenkinek rögzítettem a méretét . Az alapprogramban résztvevők melegítői már meg is érkeztek. A nyolcadikosok nemrégiben felvételiztek, nekik segítettünk megoldani az esetleges fennakadásokat – többször egyeztetni kellett az iskolákkal. Utóbbit főként Matthews Evelin sportszakmai asszisztens végezte, de ő folyamatosan, mindenről beszámol nekem, tájékoztat. Az én feladatom az, hogy mindig elérhető legyek, hiszen probléma esetén rögtön intézkednem kell; általában minden nap történik valami apróság, amivel foglalkozni kell. Egy biztos: mindannyian nagyon várjuk már, hogy szeptemberben gőzerővel beinduljon a nevelőműhely.”

Írta: Krasznai Bence