A Honvéd nyerte a csb-t, Losonczit felterjesztik fair play díjra

November 8-án, szerdán akadémiánk adott otthont az NB I-es csapatbajnokságnak, amelyen a Budapesti Honvéd SE diadalmaskodott. Az eseményen díjazták a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság hőseit, emellett az is kiderült, hogy Losonczi Dávidot felterjesztik fair play díjra – írja az NSO.

A nyolc legjobb hazai egyesület, az FTC, BHSE, Vasas, Csepel TC, Dorog, az ESMTK, Cegléd és a Kertváros vett részt, s csapott össze egymással vegyes fogásnemű párharcokban a csapatbajnokságon.

Legnagyobb klasszisaink, a válogatott húzóembereinek zöme ott volt klubja csapatában, így például a ferencvárosiak immár világ- és Európa-bajnoka, Muszukajev Iszmail, vagy az erzsébetieknél ösztöndíjasunk, a vb-ezüst- és bronzérmes Losonczi Dávid, a címvédő Honvéd gerincét pedig világversenyes dobogósok alkották.

Annyiban a papírforma szerint alakultak a küzdelmek, hogy az egyik kvartettet az ESMTK, a másikat a BHSE nyerte. Az erzsébetiek a döntőben néhány ászukat nem vetették be, az egyetlen igazi rangadót az idei Eb-győztes Takács István nyerte a délvidéki vb-nyertes Nemes Viktor ellen, így végül a Honvéd 10–2-re diadalmaskodott, megnyerve az NB I-es csapatbajnoki címet. A bronzéremért az FTC 7–5-re felülmúlta a Csepel TC-t.

Az egész napos küzdelmeket egy protokollesemény is színesítette, hiszen a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetőségének tagjai, élükön Németh Szilárd elnökkel és Bacsa Péter alelnökkel, a délutáni ünnepélyes megnyitón köszöntötték és díjazták a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n remeklő kiválóságokat. Mint ismert, a szerb fővárosban Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg, FTC) arany-, Fritsch Róbert (kötöttfogás, 72 kg, BHSE) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg, ESMTK-KIMBA) ezüstérmes, míg Ligeti Dániel (szf, 125 kg, Haladás) ötödik lett. Muszukajev és Losonczi ráadásul kvótát szerzett a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Utóbbi „tétel” hárommillió forintot ért, az aranyért 2, az ezüstért 1.5, az ötödik helyért félmillió járt. Érdekesség, hogy az MBSZ úgy döntött, a belgrádi finálét óriási bírói hiba miatt elveszítő Losonczi Dávid megkapja a vb-győztesnek dukáló összeget. Ráadásul felterjesztette fair play díjra az ötkarikás eszméhez méltó, sportszerű magatartásáért.

A viadalt és a díjátadót megtisztelték aktív jelenlétükkel a sportág olyan olimpiai bajnok nagyjai, mint Hegedüs Csaba (akadémiánk szakmai főtanácsadója), Sike András (az FTC szakosztályvezetője) és Lőrincz Tamás (nevelőműhelyünk sportszakmai igazgatója), valamint Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója. Utóbbi többekkel együtt támogatói díszoklevelet is átvehetett az MBSZ képviselőitől.

Írta: NSO
Fotó: F. L.