Szabó Martin: Jövőre több fiatalunk is okozhat meglepetést

Kötöttfogású sportolóink két ezüst-, négy bronzérmet, valamint két ötödik helyet szereztek az idén eddig rendezett utánpótlás-világversenyeken. Teljesítményüket kötöttfogású edzőnk, Szabó Martin értékeli, aki emellett az újonnan csatlakozókról és az idei tervekről is beszél.

Szeptemberben tizenöt kötöttfogású fiatal csatlakozott a teljes akadémiai programos képzésünkhöz. Szabó Martintól megtudtuk, hogy a kezdeti időszakban nem ugyanazt a munkát végzik, mint a többiek:

„Az első két hónapban a technikai és a fizikai felkészülést külön végzik annak érdekében, hogy mihamarabb felzárkózzanak a többiekhez. Jelenleg is az alaptechnikák tökéletesítése zajlik náluk, emellett erőnlétben is megfelelő szintre hozzuk őket. Eddig heti háromszor-négyszer edzettek, ebből lett most nyolc, ez azért megviseli az immunrendszerüket, ezért fontos az óvatosság, vigyázunk rájuk. Sokuknak most lesz az első igazi alapozása, erre fel kell készülniük. Szépen fejlődnek, túlvannak a legnagyobb nehézségeken, a betegségeken és az apróbb sérüléseken is. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük kezd hozzászokni a nagyobb terheléshez, ami jó hír.”

Az alapozást az őszi szünetben, Mátraházán kezdik meg.

„Az elsőévesekből ide még csak néhányan jönnek, a többieknek hasznosabb némi pihenés a kőkemény munka előtt. Az alapozásról tudni kell, hogy nyolc-tízhetes monoton meló, szóval erre tényleg lélekben is készülniük kell. Tudjuk, hogy ezt senki nem szereti, de sajnos elkerülhetetlen ahhoz, hogy később, a felnőttek munkáját el tudják végezni. Márpedig ez is a mi célunk, hogy évről évre tudjunk versenyzőket adni a felnőttválogatottnak” – így Szabó Martin.

A szakember arról is tájékoztatást adott, hogy télen, a két ünnep között a Vajdasági Birkózóakadémián terveznek edzőtáborozni, ide természetesen már mindenki utazik. Mindemellett néhány őszi versenyre is mennek, különösen azok a sportolók, akik nem vettek részt egyetlen nyári világversenyen sem.

A csapat mindhárom programunkat figyelembe véve egyébként két ezüst-, négy bronzérmet, valamint két ötödik helyet szerezett a világ- és Európa-bajnokságokon.

„Akadt néhány olyan eredményünk, amely nagyon szép. Például Czakó Zoli U17-es vb-ezüstérme, amely egyáltalán nem volt meglepetés, tőle az Eb-n is dobogós helyezést vártunk, de sajnos sérült térddel csinálta végig a felkészülést. A kontinensviadal után műtötték meg, tehát három-négy hetet tudott készülni a világbajnokságra. László Koppány U23-as Eb-n szerzett ezüstérme viszont nagy meglepetés volt, tizennyolc évesen ebben a mezőnyben másodiknak lenni nehézsúlyban hatalmas dolog.”

Szabó Martin rávilágított, hogy anno, a 2001-ben indult Mr. Tus-birkózó-sportiskolában is három év után jöttek az első érmek a világversenyeken. A teljesítménye alapján néhány további srácot is kiemelt:

„Domokos Edmond ötödik lett az U20-as Eb-n, remekül birkózott, rendkívül nehéz súlycsoportban, hatvan kilóban. Sokat fejlődött, és bőven erősödhet még ebbe a kategóriába. Az alapprogramból Tótok Pétert, Zsitovoz Petrót és Kolompár Imit emelném ki, mindannyian odatették magukat, jól küzdöttek. Olasz Bendének sajnos nem jött össze az érem, rettenetesen nehéz sorsolásokat kapott. Jelzésértékű viszont, hogy tavasszal a törökországi versenyen legyőzte azt az azerit, aki aztán a vb-t és az Eb-t is megnyerte. Ő is a legjobbak közé tartozik. Mányik Dávid U20-as Eb-bronzérmének ugyancsak örülünk.”

Szabó Martin végül arra tért ki, hogy jelen állás szerint ezek az eredmények jelentik a realitást a fiataljainknál kötöttfogásban: „Főleg a világbajnokságra értem, amelyen az ázsiaiakkal is találkozunk, akik rengeteget léptek előre az elmúlt években. De szép lassan jövünk fel rájuk! Nem véletlenül járunk keletre edzőtáborozni, minden adott, készülünk rájuk. Idén még az U23-as vb hátravan, ott is szurkolhatunk KIMBA-s fiatalnak. Nap mint nap fejlődnek a gyerekek, látjuk a számokat, amelyek bizakodásra adnak okot. Úgy vélem, jövőre több növendékünk is okozhat meglepetést, s reméljük, néhány éven belül mindegyikük potenciális éremesélyesként utazhat a viadalokra” – zárja Szabó Martin.

Írta: K. B.
Fotó: F. L.