Elekes: Az önbizalmamnak rengeteget adott a siker

A junior világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg) Újvidéken megvédte kontinensbajnoki címét, s ezt a sikert egészen másképp élte meg, mint a tavalyit. Erről is beszélgettünk vele.

Az U17-esek és az U20-asok között egyaránt mindent címet elérő Elekes Enikő Újvidéken négy mérkőzést megnyerve ért fel ismét a csúcsra, karrierje során világversenyen immár hatodik alkalommal. Véleménye szerint a mostani siker eltér a többitől.

„Egészen másképp alakult az idei felkészülésem, mint az eddig megszokottak, hiszen ezúttal a felnőttekkel dolgoztam együtt. Jóval rövidebb ideig tartott az alapozás, sokkal többet készültem a versenyekre, hiszen az olimpiai kvalifikációs sorozat bakui állomásán is elindultam. Nem Újvidéken birkóztam életem formájában, a viadal előtt nem sokkal megbetegedtem, antibiotikumot is szedtem. Örülök, hogy mindezek ellenére sikerült győzni” – fogalmazott Elekes.

A lengyel Alicja Nowosad elleni elődöntőt tartja a legnehezebb mérkőzésének: „Többször birkóztunk már egymással, tavaly például a döntőben találkoztam vele. Idén viszont megvert, a törökországi nemzetközi versenyen. Mondtam is magamban, hogy ez volt az első és az utolsó ilyen alkalom.”

Kiválóságunk kifejtette, lelkileg is sokat adott neki a mostani aranyérem: „A tavalyit fontosabbnak tartom, mert az volt az első U20-as Eb-címem. De ezúttal az önbizalmamnak rengeteget adott a siker. Nem volt túl jó évem, lelkileg és fizikailag sem éreztem jól magam. Ennek több oka van, közrejátszik benne a törökországi vereségem és a kvalifikációs csalódottság is. Utóbbiban túl sokat vártam magamtól, és megviselt – nagyon kritikus vagyok magammal szemben. Utólag belátom, hogy reális eredményt értem el, de akkor egészen másképp éltem ezt meg. A jövőben nem szeretnék túl nagy terhet tenni magamra, éppen ezért a szeptemberi, spanyolországi vb-re is úgy utazom, hogy »csak« az éremszerzés a cél. Tudom, hogy tavaly rengeteg mindennek össze kellett állnia a vb-címhez. Nem lettem rosszabb ahhoz képest, de kevesebb nyomást szeretnék érezni magamon.”

Írta: K. B.
Fotó: UWW