Csepel legzöldebb közintézménye lett a miénk

Magyarország energiaügyi minisztere, Lantos Csaba Csepel legzöldebb közintézményének nyilvánította a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát.

Újabb magas rangú vendég látogatta meg a KIMBA-t a héten, Lantos Csaba energiaügyi miniszter ráadásul nem is üres kézzel érkezett hozzánk, hiszen látogatásának célja az volt, hogy egy elismerő oklevéllel tüntesse ki akadémiánkat. 

Magyarország abba az irányba lép tovább, hogy zöld energiát használjunk. Tavaly újra csökkenteni tudtuk a földgázfogyasztásunkat, emellett nagyon sokat nőtt a napenergia használata. E két szempontból a Kozma-akadémia is az élen jár, hiszen komoly mennyiségű napenergiával dolgozik, ráadásul hőszivattyúi is vannak. Ez az intézmény ezzel kiérdemelte a Csepel legzöldebb közintézménye címet” – fogalmazott Lantos Csaba kedd délután akadémiánkon.

Lantos Csaba az akadémiánknak adott elismerő oklevéllel

Magyarország energiaügyi minisztere az elismerő oklevelet akadémiánk alapítójának, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnökének Németh Szilárdnak adta átaki hálásan megköszönte azt, majd úgy fogalmazott: „2018 márciusában tettük le az alapkövet, és már a bázisunk létrejöttében is nagyon sokan kételkedtek. Nagy kérdés volt, hogy meg lehet-e építeni ezt a hatalmas épületet úgy, hogy megújuló energia táplálja. Kurátorunk, Süle László élharcosa volt ennek a projektnek, és azt mondta, szerinte ez a jövő. Neki lett igaza, 2022 erősítette meg ezt, amikor a háború és a brüsszeli szankciók miatt az egekbe ugrottak az energiaárak. Ez az épület felkészült erre a helyzetre. Tavaly százhetvenezer kilowattóra volt az áramfogyasztásunk, aminek a negyvenhét százalékát, tehát mintegy nyolcvanezer kilowattórát a napelemeink termeltek meg. Az energiarendszerünknek köszönhetően azt is elmondhatjuk, hogy a négyezer négyzetméteres épületünk éves gázfogyasztása tízezer köbméter alatt van. Büszkék vagyunk arra is, hogy az épületünk működése, 2019 második fele óta megújúló energetikai rendszereinknek köszönhetően nyolcvanhét és fél tonna szén-dioxiddal bocsátottunk ki kevesebbet.”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Fidesz-KDNP csepeli polgármesterjelöltje, Dudás Zoltán is, aki elmondta: „Meghirdettük a zöld programunkat, és ezt nem csak a természeti, hanem az épített környezetünkre is értjük. Azokat, az egy-egy helyen, hasraütésszerűen indult energetikai beruházásokat, amelyek a lakóépületeknél jelenleg vannak, szeretnénk rendszerbe foglalni, és egész Csepelre kiterjeszteni. A tudatosság a csepelieknél már most adott, úgyhogy nagyon fontos nekünk az együttműködés a kormányzattal.”

Írta: K. B.
Fotó: V. Zs.