23 fiatalunk indul az U20-as Eb-n

Meglehetősen erős, 23 fős csapattal vágunk neki a hétfőn a spanyolországi Santiago de Compostelában kezdődő U20-as birkózó Európa-bajnokságnak. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, tehetségkutatónk, Bácsi Péter rendkívül pozitívan várja a megméretést.

A programot a kötöttfogásúak nyitják, a nyolcfős magyar válogatottból hatan KIMBA-sok. Bácsi Péter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy közülük többen is okozhatnak meglepetést.

A teljes csapattal induló hölgyek között mindössze két olyan sportolónk van, aki pályafutása során nem nyert még érmet utánpótlás-világversenyen. Három Európa-bajnokunk kapott helyet a válogatottban, egyiküknek, Elekes Enikőnek (65 kg) U17-es vb-aranyérme is van.

„Szépen fejlődik a női birkózásunk, nagy potenciál rejlik ebben a generációban. Talán állíthatjuk, tőlük várhatjuk a legtöbbet Spanyolországban. Mindenképp érmeket remélünk tőlük, aranyat, akár aranyakat” – fogalmazott a kétszeres világ- és Európa-bajnok tehetségkutatónk.

Szabadfogásban a tavaly U17-es Eb-n és vb-n második Arszunkajev Musza térdét épp kedden műtötték, emiatt nem léphet szőnyegre Santiago de Compostelában. Helyette fiatalunk, az U20-as vb-ötödik Angyal Krisztián szerepel 92 kilóban, aki máskülönben eggyel feljebb, a 97 kilogrammosok között versenyzett volna.

„Bízom abban, hogy Krisztián él az előtte adódott lehetőséggel! Tehetséges, ügyes versenyző, és ezt most a neki ideális kategóriában bizonyíthatja be. A szabadfogású válogatottunkról szintén elmondható, hogy jó erőt képvisel, akár többen is odaérhetnek a dobogóra. Különösen kíváncsi vagyok arra, hogy Bazsó Adolf mire lesz képes, ő ugyanis tavaly kötöttfogásban nyert Eb-ezüstérmet, s az idén váltott szabadfogásra. Hirtelen, de szerintem jó döntés született.”

Bácsi Péter a teljes, 27 tagú magyar válogatottal kapcsolatban elmondta, hogy a kötöttfogástól és a női birkózóktól egyaránt két-három érmet remél, valamint egyet a szabadfogásúaktól, míg összességében négy-hét dobogós helyezéssel, minimum egy-két arannyal lenne elégedett.

Az U20-as Európa-bajnokságról azt is érdemes elmondani, hogy az U17-es kontinensviadallal ellentétben az orosz és fehérorosz sportolók itt feltehetően nem indulnak.

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA

A magyarok és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg:
Domokos Edmond, 77 kg: Botos Dominik, 87 kg: Szokol Levente
Kedd-szerda. 60 kg: Rafael Dániel, 67 kg: Takács Zsolt, 97 kg: Kudelász Hunor

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Fáth Bianka, 55 kg: Szenttamási Róza, 59 kg: Borsos Viktória, 76 kg: Nyikos Veronika
Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien, 57 kg: Terék Gerda, 62 kg: Soliman Yasmine, 65 kg: Elekes Enikő, 72 kg: Osváth-Nagy Noémi

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg:
Rácz Balázs, 65 kg: Gombos Alex, 70 kg: Nagy Marcell
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán, 74 kg: Balázs Bálint, 86 kg: Zsivnovszky Péter, 92 kg: Angyal Krisztián, 125 kg: Bazsó Adolf

Írta: K. B.
Fotó: UWW, archív